Ринок падає зі Сходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок падає зі Сходу

Фондовий ринок
610
Китайський ринок звалився на 6,4% після оголошення про підвищення податку на торгівлю цінними паперами. За ним пішли Азія та Європа. Російські фондові індекси також пішли вниз. Втім, відігравати китайське падіння Росія буде недовго - їй просто нікуди далі падати.
Китайський фондовий ринок продемонстрував у середу найсильніше падіння за останні три місяці. Ключовий індекс країни - CSI 300 (Shanghai Composite Index) - звалився на 6,4%, втративши 281,83 пункту після того, як влада Китаю оголосила про намір утричі збільшити податок на торгівлю цінними паперами: з нинішніх 0,1% до 0,3% від величини угоди. Це чергова спроба уряду "остудити" надто "перегрітий" фондовий ринок, адже CSI з початку 2007 року вже виріс на 62%, а в 2006 року - на 130%.
"Представник міністерства сказав, що збільшення збору... має на меті сприяння здоровому розвитку ринків цінних паперів", – говориться в повідомленні китайського інформаційного агентства "Синьхуа".
Це може означати початок другої фондової кризи "made in China". Перший захлиснув світові площадки наприкінці лютого 2007 року. Розпродажі в Китаєві почалися у зв'язку з чутками про жорсткість регулювання фондових ринків, а потім були посилені даними про вповільнення економіки США. Китайський індекс Shanghai and Shenzhen 300 тоді знизився на 9,2%, а Shanghai Composite - на 8,8%.
Слідом за ними американський індекс Dow Jones звалився відразу на 3,29%, чого з ним не траплялося із часів терактів 11 вересня 2001 року. Серйозно зачепило тоді й Росію. Індекси РТС і ММВБ у перший день втратили 3,28% й 4,14% відповідно. За тиждень втрати виросли до 10%.
Зараз Китай знову потягнув світові ринки за собою. Токійський Nikkei 225 втратив до закриття 84,30 пункту (–0,48%), гонконгський Hang Seng упав на 175,83 пункту (–0,86%), Singapore Straits Times – на 31,36 пункту (–0,89%). Дістався австралійському S&P/ASX 200 – мінус 74,20 пункту за день (–1,17%). Зі зниженням відкрилися європейські площадки. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 знизився на 0,8%, британський індекс FTSE 100 і французький CAC 40 – 0,9%, німецький DAX – на 1%.
Російський фондовий ринок також відкрився різким падінням по всьому спектрі blue chips. За перші 5 хвилин торгів на біржах РТС і ФБ ММВБ ціни більшості ліквідних акцій упали на 1,7–3,5%, індекс РТС відкотився до 1720,3 пункти (–0,99%), індекс ММВБ упав нижче 1500 пунктів – до 1489,1 пункту (–2,34%). ДО 13.30 індекс РТС опустився вже на 1,20% до 1716,74 пункту, а от індекс ММВБ скоротив падіння до 1,40%, здійнявшись до рівня 1 524,79 пункту. Втім, падіння російського ринку триває вже не перший день. Напередодні індекс РТС уже пробив локальний рівень підтримки в 1750 пунктів й упав на 1,86%. Індекс ММВБ – на 2,31%. Протягом останніх шести днів ринку не допомагала рости ні позитивна динаміка світових фондових площадок, ні високі ціни на нафту.
У середу крім китайського обвалу тягне вниз і падаюча ціна на нафту. Напередодні вона звалилася на 3% чекаючи росту товарних запасів бензину в США, а також після припинення страйку працівників нафтової галузі в Нігерії, де уряд країни погодилося з вимогами страйкарів збільшити зарплату. Ціна липневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки Brent ранком у середу складала 68,21 дол. за барель, контракт на суміш WTI коштує 63,17 дол. за барель.
Цього разу корекція китайського ринку не нанесе серйозного удару по економіці, поспішив заспокоїти ринки Всесвітній банк.
"Основним наслідком стане зниження довіри до китайського ринку капіталу. Удар по реальній економіці через зниження споживання й інвестицій, швидше за все, буде обмеженим", – сказано в щоквартальному дослідженні банку, присвяченому економіці Китаю.
Експерти також схильні думати, що падіння не буде затяжним. "Китай швидко видереться, – каже аналітик ІК "Файненшл Бридж" Ольга Шкред. – Причина сьогоднішнього падіння не настільки істотне – підвищення податку, що був дуже низьким. Це, швидше за все, чисто психологічна реакція". Є ймовірність, що Китай відновиться навіть швидше, ніж інші ринки, які він "упустив". Може бути, навіть до кінця поточного тижня.
Російська реакція на це падіння теж не буде сильною: ринку падати вже нікуди, відзначають експерти. Втім, це не виходить, що падіння зовсім закінчиться. Як показали весняні місяці, російський ринок знижується й без поганих новин.
"Ми не очікуємо значного росту протягом літніх місяців. З великою ймовірністю ми продовжимо знижуватися", - визнає аналітик ІК "Файненшл Бридж". Хоча видимих причин для падіння як і раніше немає.
"Інвестори песимістично ставляться до вкладення в папери. Хоча зараз ринок недооцінений і папери вигідні для входження. Але щось зупиняє гравців. Можливо, це політичні причини - розбіжності з ЄС і США, невизначеність із тим, як поведеться влада після виборів".
Політика відлякує гравців від паперів держкомпаній, а інших на ринку не так багато.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас