Як вибрати ідеальну карту VIP-класу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вибрати ідеальну карту VIP-класу

Фінтех і Картки
2068
Для того щоб відшукати ідеальну карту, "Гроші" спочатку відібрали двадцятку банків-лідерів ринку кредитних карт, згідно даним MasterCard та Visa на 1 квітня поточного року. Потім виключили з них банки, що не надають кредитні лінії індивідуальним клієнтам, обмежуючись видачею кредиток винятково в рамках зарплатних проектів. Таким чином, нас залишили "Райффайзен Банк Аваль", ПУМБ, Правекс-банк та VABank. Далі прийшла черга відітнути тих, хто погоджується відкрити кредитну лінію тільки при наявності депозиту. Довелося попрощатися з банком "Форум", Кредобанком, Укрінбанком, Брокбізнесбанком, банком "Фінанси та Кредит" та Укрпромбанком.
У них ми розпитали про тарифи та запропоновані послуги, і, зрештою, з'ясували, чим саме повинні радувати своїх власників елітні карти Gold, Platinum й Infinite/World Signia, щоб виправдувати своє горде ім'я.
Мінімум привілеїв
Помітною якістю елітних карт є вимога банків внести досить великий внесок для активації карти - від 250 до 27 000 грн. Правда, ці кошти, так чи інакше, знаходяться у розпорядженні власника карти. Значно менш приємна вимога зберігати незнижуваний залишок, що звичайно дорівнює величині мінімального внеску. Представте, сума близько 5000 дол. лежить на картрахунку мертвим капіталом під 1-2% річних. І це в найкращому разі!
Адже багато банків у принципі не нараховують відсотки на залишок по елітних картах. Справедливості заради відзначимо, що незнижуваний залишок у деяких банках можна перевести на депозит під більше високі відсотки. Але така можливість - скоріше рідкість, чим правило.
Здивувала також відсутність у більшості банків, здавалося б, обов'язкового для VIP-карт доповнення - страховки при виїзді за рубіж. З іншого боку, приємним відкриттям стала наявність в асортименті деяких банків страховки карти від несанкціонованого використання (зокрема, шахраями).
Безперечна зручність - можливість у випадку втрати або крадіжки карт преміум-класу терміново отримати дублікат або зняти готівку, але також містить гарну "ложку дьогтю". Як з'ясувалося, ця послуга обійдеться в кругленьку суму - від 100 до 300 дол. за раз.
За додаткові карти, які власник нібито може оформити в необмеженій кількості, якщо вірити сайтам банків, у більшості випадків також доведеться платити. Максимум, на що можна розраховувати, - одна повністю безкоштовна карта на клас нижче на додаток.
Обіцяні сервісні переваги також підкачали. Приміром, карту Priority Pass, що забезпечує вхід у зали відпочинку в аеропортах, включають у пакет обслуговування карти тільки кілька банків. Аналогічна ситуація із сервісно-дисконтними картами IAPA та ETN, по яких можна отримати знижку в кращих готелях миру (серед них Sheraton, Westin, Radisson, Holiday Inn, Hilton Internationall, Kempinski). А IAPA до того ж забезпечує схоронність багажу на території аеропортів. У кожен членський пакет IAPA входить, крім представницької картки IAPA, два жетони з ремінцями, які кріпляться на будь-який багаж, і три жетони на ключі. Все це полегшує пошук багажу або ключів у випадку втрати або крадіжки. Загалом, картки потрібні, і хотілося б мати їх при собі, раз вже є власником елітної кредитки. Тим більше що в усім світі ці сервісні карти є безумовним додатком до кредиток преміум-класу.
Не все те золото
Власником карти класу Gold може стати кожен, хто не поскупиться заплатити за випуск і річне обслуговування разу у два більше, ніж по звичайній карті. Кредитну лінію на цю карту також відкрити досить просто. Більшість банків, крім перерахованих вище, пропонують стандартні умови по кредитних ставках і доступному максимальному ліміті. Вартість річного обслуговування й випуску карти обійдеться в 100 дол. Середній кредитний ліміт по картах Gold становить 5000 дол. Кредитні ставки за користування валютними коштами - 15% річних, гривневими - 25%. Правда, є й такі банки, які застосовують індивідуальні тарифи, за рішенням кредитного комітету. Природно, такий підхід трохи лякає - замість швидкого оформлення карти майбутньому власникові прийде пройти всі "кола пекла" стандартного оформлення кредиту.
Майже все банки, які брали участь в нашому дослідженні, пропонують карти Gold двох платіжних систем: Visa та MasterCard. Тарифи банків по картах різних систем ідентичні. Різниця лише в тім, що MasterCard більше популярно в Європі, а Visa - в Америці.
Платину - до сплати
Карту класу Platinum одержати значно складніше, її видають дійсно VIPам. В одному з банків нам повідомили, що стати власником "платини" Якщо таких може тільки клієнт "з особливими заслугами перед банком". "особливих заслуг" ні, спробувати однаково коштує, переваги цієї карти очевидні. "Платина" має приблизно удвічі більший розмір кредитного ліміту, а кредитні ставки, як правило, не відрізняються від ставок по "золотим" картам. Вартість випуску й річного обслуговування платинових карт становить біля $300. Крім того, платинова карта, як правило, доповнюється поруч міжнародних дисконтних карт (IAPA, ETN, Priority Pass). Деякі банки включають у пакет Platinum консьєрж- і секьюріті-сервіс. Бонус - прямий телефон одного з більших босів банку, в обов'язку якого входить особисто вирішувати проблеми клієнта, що виникли у зв'язку використанням карти.
Для оформлення карти необхідно буде надати довідки про доходи й пройти інспекцію кредитного комітету. Якщо вдасться переконати "кредитчиків" у власній платоспроможності, "платинова" кредитка виявиться в кишені, точніше - у гаманці. Правда, карти класу Platinum можна оформити далеко не в кожному банку. Вони досить дороги в обслуговуванні й замовляють їх рідко. Більшість банків зможе запропонувати цю карту тільки однієї із платіжних систем, найчастіше - Visa. З іншого боку, банки більш охоче відкривають кредитну лінію саме під цю карту.
Рідкісний птах
Дійсно ексклюзивними є карти Visa Infinite. В Україні стати власником цих карт можна за допомогою всього трьох банків - Приватбанку, Укрсиббанку та Укргазбанку. При цьому тільки "Приват" пропонує карту аналогічного класу, але від платіжної системи MasterCard - World Signia. Хто може стати щасливим власником карт найвищого класу, вирішує особисто голова правління банку. Усього в нашій країні власників таких карт не більше напівтисячі, так що, якщо пощастить, ексклюзивний статус гарантований.
Для того щоб оформити карту класу Infinite, у першу чергу, необхідно звернутися до менеджера по VIP-клієнтах. Як правило, такі карти випадковим людям не видають, тому добре б мати солідний рахунок у банку-емітенті або ж бути його великим клієнтом. До речі, не обов'язково бути клієнтом банку особисто, достатньо статусу топ-менеджера або великого акціонера підприємства, що обслуговується в цьому банку.
Природно, елітність карт припускає спеціальні умови їхнього обслуговування. Приміром, всі три банки одностайно звільняють власника карти від дрібних витрат, що супроводжують користування нею: плати за перевипуск, блокування картрахунку й так далі. Жоден з банків не вимагає зберігати незнижуваний залишок і відкриває кредитний ліміт, мінімум у два рази перевищуючий аналогічний показник по картах Platinum. При цьому кредитні ставки нижче, ніж по "платиновим" та "золотим" картам, і складають 13% річних у валюті й 20% у гривні.
Крім того, банк залишає за клієнтом право збільшити кредитний ліміт у випадку екстреної необхідності. Для цього, запевняють банкіри, досить зробити один дзвінок своєму менеджерові. Вартість випуску й річного обслуговування карти в середньому складе 500 дол.
Але "ізюминкою" карт Infinite й World Signia є послуги консьєрж- і секьюріті-сервису. Це означає, що банк зобов'язується зустрічати свого "улюбленого" клієнта в аеропортах і доставляти в цілості й схоронності в готель або на переговори. До речі, якщо знадобиться, банк поділиться власним офісом для ділових зустрічей власника карти. Крім того, власник карти Infinite може розраховувати на резерв кращих місць на показах мод, перегонах, балах й інших світських заходах щодо усього світу.
Мовчання оператора
Інформацію про тарифи та послуги по елітних картах "Гроші" почали збирати, вивчаючи банківські сайти та телефонуючи до кол-центрів. До речі, перший спосіб виявився більше продуктивним, чим спілкування з операторами. Більша їхня частина або зовсім не володіє інформацією, або відверто "плаває". Після кожного заданого питання повисала тривала пауза, а іноді відповіді доводилося чекати 5-10 хвилин. Коротше кажучи, довідатися умови обслуговування в такий спосіб можна, тільки якщо не жаль власного часу та нервів. Значно ефективніше виявилося дзвонити прямо у відділи підтримки платіжних карт у головному офісі. Правда, додзвонитися туди складніше, ніж на радянську військову базу. Співробітники ж таких відділів не палко бажають спілкуватися із клієнтами, резонно думаючи, що це обов'язок операторів кол-центру.
Замкнуте коло можна розірвати, тільки звернувшись у відділення банку. Але витрати часу при цьому значно зростають. Всі описані митарства, звичайно ж, минають того, хто має у своєму розпорядженні прямий телефон директора департаменту пластикових карт банку-емітента, оскільки є власником карт класу Platinum та Infinite.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас