Банкірів покарають за лінощі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів покарають за лінощі

Казна та Політика
346
Нацбанк минулого тижня пообіцяв карати підопічних, які не приймають у населення старі гривні.
У розісланій НБУ телеграмі говориться про те, що банківські відділення останнім часом все частіше відмовляють клієнтам у прийомі непридатних гривневих банкнот, хоча зобов'язані це робити, причому безкоштовно. Найбільш актуальна ця проблема для Києва та області, де українців для обміну зношених купюр повально відсилають у територіальні підрозділи центробанку.
"НБУ спрощений порядок відкриття структурних підрозділів банківських установ з метою розширення їхньої мережі та наближення до клієнтів банківських послуг, у тому числі з касового обслуговування. У таких умовах як неприпустимі розцінюються дії працівників банківських установ, які направляють громадян для обміну банкнот мінімального ступеня зношеності або ушкодження в НБУ", - говориться в документі.
Центробанківці обіцяють підопічним, поміченим у відмовах приймати старі гривні, досить істотні санкції - жорсткість правил з відкриття філій тавідділень.
Фінансисти не намагаються відхрещуватися від "банкнотної"проблеми. "У цьому випадку дає про себе знати так званий людський фактор. Треба розуміти, що зарплатня касира у відділенні прив'язана до результативності його роботи. І, зрозуміло, йому значно вигідніше здійснювати стандартні операції, на які звичайно йде дві-три хвилини, а не обмін зношених банкнот на нормальні, що займають до 30-40 хвилин (він вимагає складання відповідних актів і дотримання ряду процедур). Думаю, великим банкам варто відправляти клієнтів за такою послугою у свої центральні офіси. Крім того, я думаю, що й НБУ необхідно прийняти участь у рішенні цієї проблеми - наприклад, почати відкривати при своїх територіальних управліннях відповідні пункти", - відзначив заступник голови правління Приватбанку Юрій Кандауров.
Банкіри запевняють, що зниження нацбанківських тарифів на роботу з готівкою навряд чи змінить ситуацію зі старими купюрами в грошовому обігу. Не так уже дорого зараз коштує поповнення банківських кас новенькими гривнями.
"Супровід при доставці гривні в Нацбанк сьогодні коштує 200 грн., також ми платимо по 10 грн за 1 тис. монет, ще 0,5% банк відраховує за підкріплення рахунку (НБУ зараховує привезену нацвалюту на рахунок). Ненабагато дорожче обходиться викликати інкасаторську службу безпосередньо в банк", розповів голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
Поки фінансисти не беруться пророкувати, коли їм удасться розв'язати проблему із прийомом відділеннями старих гривневих банкнот. Хоча в неофіційних бесідах і визнають, що санкції, обіцяні центробанком, значно прискорять відновлення грошового обігу країни.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас