Розрекламований кредит, який ніде не дають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розрекламований кредит, який ніде не дають

Кредит&Депозит
2308
Розрекламовані банками кредити з програми Державної іпотечної установи отримати практично неможливо. Розрекламувавши пільгові позички, банкіри забули про головне - повідомити про це своїх співробітників.
У рекламі банки обіцяють, що житлові кредити по програмі Державної іпотечної установи (ДІУ) обійдуться позичальникам набагато дешевше. Адже ДІУ викуповує ці кредити в банків (рефінансує) під вигідну для них ставку - 9,9% річних у гривні.
Прочитавши в оголошенні одного з банків про можливості одержання пільгового кредиту по програмі ДІУ. Чим же така позичка краще звичайного іпотечного продукту й наскільки легко її отримати. Із цією метою він обійшов дев'ять відомих банків. В експерименті були задіяні Приватбанк (вул. Костьольна), банк "Надра" (вул. Дегтярівська), банк "Форум" (вул. Олени Теліги), банк "Фінанси та Кредит" (вул. Артема), Райффайзен Банк Аваль, Перший український міжнародний банк (ПУМБ), банк "Хрещатик", Укргазбанк, Укрсоцбанк. Всі ці банки у своїй рекламі (або на сайті) згадують про можливості одержання пільгового кредиту в рамках проекту ДІУ.
Співробітник замість бабусі
"Я перший раз чую про таку програму, підійдіть до начальника, може, він вам допоможе", - порадив банку "Надра". Однак у начальника дане питання викликало ще більший подив: "Я нічого не знаю про співробітництво нашого банку з ДІУ, але раджу вам не зв'язуватися з державними програмами, нічого гарного з цього не вийде".
Гарна реклама, нема чого сказати! Цей випадок нагадує ситуацію, коли виходиш у двір, а на лавочці біля під'їзду сидить бабуся, яка "все знає" і вважає своїм обов'язком роздавати направо і наліво поради. Отож банківський працівник не бабуся, і сидить він не на крамничці, а у відділенні банку, тому в цьому випадку краще було б утриматися від коментарів. Тим більше, що для когось такий кредит може стати рішенням житлової проблеми.
Наступним екзаменували Укрсоцбанк. Співробітниця цієї фінустанови взагалі переплутала кредитні програми й на прохання розповісти про одержання позички по програмі ДІУ початку говорити про умови молодіжного кредитування. Після того, як спільними зусиллями вдалося з'ясувати, що це не той продукт, консультант відповіла, що інших програм, по яких їхній банк співробітничає з державними установами, немає.
Відвідування банку "Форум", банку "Фінанси та Кредит", Райффазен Банк Аваль, ПУМБу та банку "Хрещатик" також не принесло ніяких результатів, тому що банківські клерки або нічого не чули про таку програму, або чули, але не знали умов. До речі, що був перший заступник голови правління банку "Фінанси й Кредит" Кирило Шевченко тепер очолює ГИУ. Очевидно, ідучи в Дуржіпотечну установу, вона забув розповісти своїм підлеглим про кредити програми ДІУ.
Тільки у двох банках - Приватбанку та УкрСиббанку - про такі позички не тільки чули, але й змогли відповісти на питання, що задають. Однак умови, згідно яким фінустанови готові дати кредит, далеко не пільгові - таку позику навряд чи зможуть дозволити собі дійсно нужденні в іпотечних позичках люди. За словами дівчини-фахівця із Приватбанку, процентна ставка по програмі ДІУ в них становить 14,04%, а квартиру можна придбати тільки на вторинному ринку. Причому, якщо взяти кредит строком на 20 років, загальні витрати позичальника складуть 5,7 тис. грн. на місяць.
За словами фахівця, банк візьметься розглядати заявку від клієнта тільки в тому випадку, якщо його щомісячний офіційний доход становить порядку 2 тис. дол. "Для того щоб ми змогли видати кредит, ви повинні офіційно заробляти 7-8 тис. грн. на місяць", - відзначив консультант.
В УкрСиббанку умови надання кредиту з програмі ДІУ виявилися більше привабливими. Консультант розповіла, що отримати таку позичку в банку можна під 12% річних. Але для оформлення кредиту знов-таки зажадали, щоб місячна зарплата становила мінімум 6 тис. грн. Так що доступної програму кредитування ДІУ можна назвати з великою натяжкою.
Вимоги до позичальника
Для одержання кредиту з програмі ДІУ клієнт зобов'язаний мати певний рівень платоспроможності - витрати на обслуговування кредиту не повинні перевищувати 40% суми його чистого прибутку. Причому до розгляду приймаються тільки офіційні прибутки.
Крім того, позичальникові потрібно буде прийти в банк не голіруч - початковий внесок повинен становити не менш 30% від суми позики. До того ж для кожного міста існують свої обмеження по максимальній сумі позички. Приміром, у київських офісах банків "в одні руки" не видадуть більше 450 тис. грн.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас