Від жадібності мобільних операторів страждають абоненти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від жадібності мобільних операторів страждають абоненти

1546
Конфлікт на ринку мобільного зв'язку набирає оберти. У відкрите протистояння ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (UMC) і ТОВ "Голден Телеком" втрутився Антимонопольний комітет, що пообіцяв розібратися у стосунках операторів зв'язку. Суть конфлікту наочно продемонструвала справжню сутність операторів, які в переслідуванні прибутків готові просто пожертвувати інтересами своїх абонентів та якістю надаваних послуг.
Нездатність двох компаній домовитися про розмір ставок доступу до мереж один одного, тобто розмірі міжоператорських розрахунків при дзвінках абонентів однієї компанії абонентам іншій, призвела до того, що абоненти обох операторів зазнають серйозних труднощів при здійсненні дзвінків між цими мережами.
Не виключено, що від розвитку конфлікту можуть постраждати й абоненти інших операторів, тому що позицію "Голдену" уже підтримали ЗАТ "Українські радіосистеми" (ТМ Beeline) і ТОВ "Астеліт" (ТМ life:)). Минулого тижня керівництво трьох операторів заявило, що діюча на ринку висока такса на доступ до мереж домінуючих операторів перешкоджає конкуренції, стримує надання конкурентноздатних тарифів кінцевому користувачу й негативно відображається на галузі в цілому.
Втім, і УРС та "Астеліт" обрали досить суперечливу позицію: на словах вони підтримали "Голден", але вступити у відкриту конфронтацію з UMC поки не ризикують. Так, генеральний директор ЗАТ "Українські радіосистеми" (ТМ Beeline) Сергій Миронов визнав, що компанія, по суті, залишила собі поле для маневру, ще не визначившись, чи варто переходити від підтримки колег на словах до більш активних дій, наприклад звертанням до НКРС та АМКУ ("Голден Телеком" уже поскаржився в обидва органи).
У відкриту фазу конфлікт між "малятами" і лідерами ринку вступив 1 березня, коли UMC заблокувала прямий доступ до своєї мережі для абонентів фіксованої й мобільної мережі "Голден Телекому". Представники останнього говорять, що причиною блокування стала відмова ЗАТ надавати доступ на власну мережу на економічно обґрунтованих умовах і підписувати відповідний договір. У свою чергу представники UMC обвинувачують колег в однобічному розірванні довгострокового договору на взаємне підключення. Саме відсутність договору UMC називає головною причиною обмеження доступу "Голдену" у свою мережу.
За даними "Голден Телекому", компанія сплачує за доступ на мережу UMC 0,50 грн., тоді як платежі партнера складають лише 0,18 грн.
"Разом з тим аналіз відкритої фінансової звітності UMC свідчить про те, що розрахункова ставка за доступ на мережу компанії не повинна перевищувати 0,3 грн. за хвилину трафіку", - вважають в "Голден Телекомі".
Віце-президент по корпоративних комунікаціях "МТС" (материнська компанія UMC) Андрій Теребенін вважає таку постановку питання необґрунтованою. "Складається дивна ситуація. Для неї можна використати наступну аналогію. Уявіть, що сусід чомусь починає вам диктувати, за скільки ви повинні доїти свою корову, яку самі ж виростили", - поділився він своїми аргументами.
У свою чергу представники "Голден Телекому" відзначають, що діючі ставки, які втримуються лідерами ринку, істотно вище ставок взаєморозрахунків між російськими операторами: вони платять один одному порядку 0,18 грн. И додають, що собівартість доступу в Україні нітрохи не вище.
У цій ситуації найбільше неприємно, що від жадібності операторів страждають абоненти. У прес-релізі "Голден Телекому" стверджується, що компанія почала всі необхідні дії для забезпечення з'єднання з абонентами мережі UMC, щоб зберегти якість послуг для своїх клієнтів й їхнього права не постраждали. Простіше кажучи, "Голден" почав використовувати маршрути альтернативної поставки трафіку на мережу UMC - через мережі міжнародних операторів. Такий скривлений маршрут обходиться компанії приблизно в таку ж суму, що й прямій.
В. о. генерального директора ТОВ "Голден Телекому" Андрій Міліневський визнає, що така маршрутизація трафіку істотно знижує якість зв'язку при дзвінках абонентів обох компаній. А за деякими відомостями, частина корпоративних клієнтів "Голдену" взагалі не може дзвонити на UMC.
Коментуючи варіанти вирішення конфлікту, новий голова UMC Павло Павловський заявив, що ситуація обов'язково розв'яжеться, як тільки сторони підпишуть договір. У той же час він стверджує, що UMC не буде надавати ексклюзивних умов конфліктному партнеру. "Чому ми повинні змінювати економічно обґрунтовану ставку, по якій працюємо з усіма учасниками ринку, для компанії з малесенькою мережею?", - запитує він.
В "Голден Телекомі" сподіваються на реакцію держорганів - АМКУ та НКРС, до яких вони вже звернулися. Комісія найближчим часом повинна розглянути питання на одному із засідань. Втім, перспективи дозволу настільки непростого конфлікту, особливо з огляду на боротьбу, що набирає обороти, за владу усередині комісії, досить сумнівні. Експерти вважають, що АМКУ може визнати UMC та "Киевстар" домінуючими операторами, після чого їхні ставки повинні будуть регулюватися (минулого тижня представники комітету заявили, що отримали звернення "Голдена").
Що стосується залучення в конфлікт інших "малят", то їхня солідарність з "Голденом" може тільки ускладнити його дозвіл. Адже якщо UMC буде змушена переглянути ставки для "Голдена", цього ж зажадають і "Астеліт", і УРС. Цікаво, що ці дві компанії виступають не просто за зниження ставок доступу, але й за введення кардинально нової для ринку системи асиметричних ставок доступу, тобто більші оператори повинні платити дрібним більше, ніж останні платять ім.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас