Пластикові картки стимулюють інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пластикові картки стимулюють інфляцію

Фінтех і Картки
787
Європейські чиновники вимагають від найбільших платіжних систем Visa та MasterCard скасувати або помітно знизити комісії за використання магазинами пластикових карт. Зараз тарифи завищені, що стимулює зростання цін. У Росії подібних проблем не існує, запевняють експерти.
Європейська Комісія (ЄК) оцінила комісійні витрати, що виникають при використанні пластикових карток найбільших платіжних систем Visa та MasterCard у торговельних точках. На думку авторів доповіді, тарифи, установлювані ними, завищені, що може відбитися на загальному зростанні споживчих цін у країнах Євросоюзу.
ЄК закликає скасувати комісії зовсім або хоча б увести єдині знижені тарифи. Це черговий крок у боротьбі із завищеними міжбанківськими комісіями. Кілька років назад антимонопольні органи ЄС почали розслідування відносно платіжної системи Visa на предмет порушення правил конкуренції. Вони запідозрили найбільші банки - члени цієї платіжної системи у змові при встановленні розміру міжбанківських комісій.
В 2002 році чиновники домовилися з Visa про їх поступове зниження в обмін на припинення претензій. Не залишають представники Єврокомісії без уваги і другу після Visa велику платіжну систему MasterCard. Вона в єврозоні дозволяє торговельним точкам вводити додаткові комісії, підтвердив заступник голови правління банку "Авангард" Валерій Торхов.
У Росії такої проблеми не існує, запевняють банкіри.
Правда, іноді торгові точки все-таки намагаються враховувати витрати на додаткові витрати при оплаті картами. "Тоді зростає і вартість покупки при оплаті готівкою, - відзначає начальник департаменту маркетингу та банківських продуктів "Російського банку розвитку" Дмитро Орлов. - Є й інші проблеми".
"Деякі торговельні мережі на ринках із твердою ціновою конкуренцією для скорочення витрат не приймають до оплати карти, наприклад АЗС", - говорить експерт.
Але все-таки, за словами банкірів, комісія, яку платять магазини за використання карток банкам, у Росії досить низька: у Західній Європі вона тримається на рівні 4%, а в нас становить лише 2%.
"Колись комісії в Росії дійсно були високими, а зараз я нізащо не погоджуся, що 2% - це критично", - говорить начальник управління розвитку бізнесу Банку Москви Альберт Андріянов.
Зниження розміру комісій за користування картками - сьогодні ключова тенденція, відзначає заступник голови правління Абсолют Банку Олег Скворчов. Він прогнозує, що незабаром вони знизяться не тільки для торговельних точок, але й для клієнтів.
Зараз вартість обслуговування кредитної карти, залежно від її класу, становить від 600 до 4500 рублів.
"Конкуренція на цьому ринку зростає, банки прагнуть залучити більше число клієнтів і внаслідок цього знижують тарифи, багато хто навіть скасували комісію за видачу готівкових коштів", - говорить Олег Скворцов. А Альберт Андріянів і зовсім прогнозує появу безкоштовних кредиток для всіх.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас