Від енергетики захотіли економії... та прозорості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від енергетики захотіли економії... та прозорості

Енергетика
383
Поки над Україною збираються перші сніжні хмари, над її енергетичною галуззю нависла грозова хмара. Генпрокуратура та ГоловКРУ України зацікавилися діяльністю "Нафтогазу", а ФБР та Мін'юст США - "РосУкренерго". Російський "Газпром" дає зрозуміти, що ціна на газ буде зростати й далі. Українська влада постарається цьому протиставити впровадження енергозберігаючих технологій і збільшення видобутку вугілля.
Поки вся країна в грудні 2005-го й січні 2006 року із завмиранням серця стежила за розвитком україно-російських газових переговорів і рахувала, чи вистачить умісту гаманців, щоб заплатити за газ за новими цінами, керівництво НАК "Нафтогаз України" літало на різдвяні свята й вихідні у Львів й Івано-Франківськ чартерними рейсами.
Такі дані навела сьогодні перший заступник голови Головного контрольно-ревізійного управління України Наталя Рубан. Нібито без оформлення документів на відрядження за це було сплачено 368 тис.грн. А оскільки рейси здійснювалися у вихідні та святкові дні, то в ГоловКРУ задалися питанням: чи були цілі поїздок службовими? Крім чартерних рейсів у особистих справах за державний рахунок, "Нафтогаз України" разом з дочірніми підприємствами систематично робив витрати по сумнівних операціях, у результаті яких танули активи й збільшувалися борги компанії. Таких операцій за звітний період проведений як мінімум на 500 млн грн, - заявила Рубан. І це, за її словами, далеко не повний список "заслуг" попереднього керівництва НАК.
Втім, можливо, додасться сьогодні адреналіну в крові і в невідомих досі широкій публіці керівників і власників СП "РосУкренерго": Міністерство юстиції США й ФБР вирішили об'єднати свої зусилля й все-таки розслідувати, хто ж персонально стоїть за цією компанією. Нагадаємо, що влітку 2005 року екс-голова СБУ Олександр Турчинов заявив, що бізнес газотрейдера "РосУкренерго" може контролювати Семен Могилевич - громадянин чотирьох країн (Росії, України, Ізраїлю та Угорщини), двічі судимий у Росії й розшукуваний ФБР за обвинуваченням у шахрайстві, рекеті та відмиванні грошей.
Як відомо, російський газовий монополіст "Газпром" знижувати ціну на газ для України не збирається, а, скоріше, навпаки. На цьому фоні особливо яскраво виглядають сьогоднішні заяви Першого віце-прем'єр-міністра, Міністра фінансів України Миколи Азарова про те, що уряд планує в наступному році досягти високих темпів зростання економіки незалежно від вартості імпортованого природного газу. Оптимізму для таких заяв йому надає той факт, що "наша економіка все-таки змогла пристосуватися до триразового підвищення ціни на газ".
Однак, якщо промисловість не підготувати до нових цін на паливо, серйозних проблем підприємствам не уникнути, а температура у квартирах українців буде на рівні "градусів 14 максимум", - такий прогноз дає Азаров на випадок підвищення вартості газу до європейського рівня. Тому, говорить він, бюджетні кошти треба спрямовувати не на "кефір", а на енергозберігаючі технології.
Напевно, у рамках програми зі зниження споживання газу Кабмін вирішив підсилити видобуток вугілля й переглянув перелік вугільних підприємств, що підлягають реструктуризації. На закриття шахт, що мають кондиційні запаси вугілля, навіть якщо вони нерентабельні, буде оголошено мораторій, - порадував шахтарів перед Новим роком Міністр вугільної промисловості України Сергій Тулуб.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас