Валютні кредити заборонять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні кредити заборонять

Кредит&Депозит
1398
Проект постанови Нацбанку, яким сьогодні мають намір затвердити новий «Порядок регулювання валютних операцій, пов'язаний з імпортом й експортом фінансового капіталу», докорінно міняє нинішню практику інвестицій і валютного кредитування в нашій країні. Напевно, тому голова НБУ Володимир Стельмах заздалегідь почав готовити громадськість до нових правил, за якими доведеться працювати не тільки банкірам, а й їхнім позичальникам.
Банкір пропонує захистити громадян досить специфічним чином - заборонити їм оформлення позик в інвалюті. Позичати долари і євро у випадку прийняття проекту постанови НБУ дозволять лише у двох випадках - при кредитуванні закордонного лікування та навчання (такі позики в найкращому випадку становлять 0,5-1% портфеля банківських споживчих кредитів). І навіть їх не дозволять видавати на уки - коштів будуть надходити безпосередньо на рахунки медичних або навчальних закладів. Також пересічним українцям дозволять брати картковий валютний кредит, але не більше $1 тис. протягом 30 днів.
Не менш суворо збираються вчинити також і з юридичними особами. Їм після затвердження пропонованого документа дозволять кредитуватися у валюті винятково для оплати зовнішньоекономічних договорів. Причому НБУ планує стежити за тим, щоб обсяги й строки таких запозичень збігалися з параметрами цих контрактів.
«Якщо припустити, що загальний попит на кредити залишиться на колишньому рівні, варто очікувати значного збільшення попиту на гривневі позики. Це призведе до різкого зростання їхньої вартості - на 7% річні. Багато в чому розмір подорожчання буде залежати від ставки обміну гривни на долар. Думаю, що на стабілізацію ресурсної ситуації може піти не менш трьох-чотирьох місяців», - відзначив керуючий Київською обласною філією АКБ «Укрсоцбанк» Андрій Оністрат.
Одночасно з падінням попиту на валютні ресурси фінустанови почнуть знижувати ставки по депозитах у євро та доларі. Причому фахівці не виключають, що багато банків назвуть появу революційної постанови форс-мажором і переглянуть не тільки ставки по новим, але й по вже відкритим внескам. У найбільш виграшній ситуації опиняться вкладники, які зберігають свої заощадження у гривні: за найскромнішими прогнозами, вартість депозитів у національній валюті може вирости на 2-3% річних.
Системні проблеми можуть бути спровоковані в більших банків. «Багато фінустанов останнім часом досить активно організовували закордонні кредити (нерідко - у великих обсягах), залучаючи інвалюту для розвитку споживчих програм. Після того як їм не дозволять вкладати ці кошти, вони залишаться в мінусі – адже доведеться платити західним кредиторам по цих позиках», - відзначив голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
Іноземна ліміту
Ряд обмежень вищезгаданий документ припускає й щодо частини залучення в країну іноземних капіталів. Головне - документ НБУ перекреслює закон, що дозволяє відкриття в нас філій іноземних банків (одне з умов вступу України у СОТ), прийнятий парламентаріями кілька тижнів назад.
Проект постанови НБУ дозволяє мати філії в нашій країні лише тим банкам, на батьківщині яких уже були відкриті філії українських фінустанов. Так сталося, що на всю нашу банківську систему сьогодні доводиться лише одна закордонна філія - на Кіпрі (її відкрив Приватбанк).
Навіть якщо якійсь із філій й удасться прорватися на наш ринок, то їй дозволять працювати з фізичними особами лише на другому році діяльності в Україні. Для цього їй доведеться збільшити свій капітал до 25 млн євро (з базових 10 млн євро), а щоб вийти на ринок цінних паперів - ще й до 50 млн євро.
Втім, навіть за умови виконання всіх додаткових вимог, які пропонує ввести Нацбанк своєю постановою, їм не гарантоване місце на нашому фінансовому ринку. Вищезгаданий документ наділяє НБУ правом установлювати ліміти на залучення іноземного капіталу в банківську систему. І він має право відмовляти у відкритті філій, покупці іноземцями українських банків, нарощуванні капіталів фінустанов з іноземним капіталом, якщо цього не будуть дозволяти дані ліміти.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас