Литва і Польща погодили деталі угоди щодо купівлі Mazeikiu Nafta — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва і Польща погодили деталі угоди щодо купівлі Mazeikiu Nafta

Фондовий ринок
71
Литовський прем'єр-міністр Гедімінас Кіркілас і глава польського енергетичного концерну PKN Orlen Ігор Халупец під час зустрічі у Вільнюсі 4 грудня остаточно погодили деталі угоди про придбання литовської частини пакета акцій (30,66%) нафтового концерну Mazeikiu Nafta. Про це повідомила прес-служба уряду Литви. Сама угода планується підписати 15 грудня.
"Сьогодні думаю, що угода повинна завершитися вчасно, як ми увесь час і припускали", - заявив Кіркілас. Халупец, у свою чергу, висловив думку, що Стать Нельсон Інгліш і надалі повинен керувати концерном Mazeikiu Nafta. Як повідомлялося раніше, щодо кандидатури Статі Нельсона Інгліша мав місце інцидент, який виражався у тому, що чотири члени правління Mazeikiu Nafta висловили недовіру генеральному директору підприємства.
Сторони також зійшлися га думці, що висновки комісії, що розслідує причини і наслідки пожежі на підприємстві "не будуть занадто несподіваними". За інформацією прем'єра, пожежа мала технічні причини, і версія диверсії слідством була забракована відразу ж. Висновки уряд затвердить 6 грудня.
За литовську частку акцій польський концерн готовий заплатити 851,8 млн дол.
Польська Orlen здобула перемогу в аукціоні із продажу контрольного пакета акцій НПЗ, запропонувавши за частки ЮКОСа і уряду Литви в сукупності 2,6 млрд дол. 7 листопада ц.р. угоду схвалила Єврокомісія. Вона стане найбільшим закордонним вкладенням за всю історію польського бізнесу і зробить PKN Orlen найбільшим іноземним покупцем російської нафти. На частку компанії припаде 15% нафтового експорту РФ у Польщу, Чехію та Литву.
Мажейкяйський НПЗ, виробнича потужність якого становить 12 млн т сировини на рік, контролюється компаній Mazeikiu Nafta. Крім Мажейкяйського НПЗ Mazeikiu Nafta володіє морським експортним терміналом Бутінге із пропускною здатністю 8 млн т на рік і Біржайським магістральним нафтопроводом. На НПЗ 12 жовтня 2006 р. відбулася велика пожежа.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас