Ляпіна: НДС-рахунки можуть убити економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ляпіна: НДС-рахунки можуть убити економіку

Казна та Політика
166
Якщо податок на додану вартість перетвориться в конфіскаційний податок, це уб'є українську економіку. Так прокоментувала введення ПДВ-рахунків голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів Ксенія Ляпіна.
За її словами, введення спецрахунків для відшкодування ПДВ - це навіть не питання виділення бюджетного кредиту, а, насамперед, доцільності подібної системи. Вона відзначила, що в ПДВ є певна функція - кредитування економіки на короткий період.
У цьому випадку, підприємець одержує ПДВ від тих, кому він продає товари, роботи, послуги. Частину податку він сплачує контрагентам, а інша частина фактично його кредитує. Місяць підприємець може користуватися цими коштами. Ляпіна підкреслила, що введення ПДВ-рахунків цю стимулюючу функцію "убиває геть-чисто".
З підприємствами-експортерами ситуація інша - це вони кредитують державу. Поки шістдесят (або більше) днів триває перевірка, держава користується грішми цього бізнесу. Експортери згодні на будь-які способи, щоб їм швидше повертали ці гроші. В результаті виходить, що близько 10% тих, кому повертають ПДВ, і 90% всіх інших суб'єктів економіки.
Ляпіна підкреслила, що необхідно шукати такі методи, які не уб'ють позитивну функцію кредитування економіки ПДВ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас