Ющенко відзначив плюси і мінуси бюджетного процесу - 2007 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко відзначив плюси і мінуси бюджетного процесу - 2007

Казна та Політика
171
Президент Віктор Ющенко відзначив ключові позиції, які уряд урахував під час роботи над проектом державного бюджету 2007 року, надавши проект бюджету на розгляд парламенту у другому читанні, повідомляє прес-служба глави держави.
Як відзначили в прес-службі, у першу чергу Президент відзначив, що податкові питання і питання, що стосуються приватизаційних процесів, виділені з тіла бюджету в окремі законопроекти.
Президент позитивно відзначив факт, що до переліку об'єктів приватизації 2007 року на його настійну вимогу був включений ряд інвестиціонно привабливих об'єктів з гарними на сьогодні активами. Це, зокрема, Укртелеком, Одеський припортовий завод. "Політика 2007 року чітко відрізняє податкову і приватизаційну політику від властивого бюджетного процесу", - сказав Ющенко.
Торкаючись питання ВЕЗ і ТПР, Глава держави відзначив: "Потрібно зробити висновки щодо роботи цих зон, змінити законодавство і потім ухвалювати рішення щодо суті щодо організації тієї або іншої вільної економічної зони".
Це питання, за словами Президента, буде винесений при бюджетному процесі, і з кожної зони Верховна Рада буде приймати окремий закон. "Це правильне рішення, що дає можливість зробити ефективний моніторинг і серйозне обґрунтування необхідності поновлення або створення тієї або іншої економічної зони", - сказав Ющенко.
"Більшим розумінням" Президент назвав домовленість із урядом вилучити із законопроекту про бюджет 2007 року механізм урядових гарантій. Він передбачав гарантій на загальну суму близько 17,5 млрд гривень.
"По суті, формувався неорганізований дефіцит бюджету", - сказав Президент, нагадавши, що кілька років тому цей механізм привів до різкого збільшення зовнішнього боргу України, не виплаченого ще дотепер. В окремих випадках, якщо це питання буде виникано, його повинен розглянути парламент і затвердити Президент.
Президент відзначив також істотне збільшення в Проекті держбюджету фінансування суддівської системи - на понад 80 млн гривень.
Також змінена логіка інвестиційних витрат. На такі пріоритетні національні галузі, як космос і авіацію, виділені 423 млн гривень.
Збільшилася підтримка промисловості (лише на статтю відшкодування процентних ставок виділені 274 млн гривень).
Галузь сільського господарство одержить найбільше коштів за роки незалежності. На 6,4 млрд гривень збільшені субвенції місцевим бюджетам.
Говорячи про підтримку малого та середнього бізнесу, Президент відзначив, що на компенсаційні програми виділене близько 27 млн гривень.
Крім того, проект бюджету передбачає кошти на придбання гамма-ножа будівництво льодових палаців у Києві, Львові, Харкові та Донецьку, завершення будівництва виставочного центра у Києві, будівництво меморіального комплексу, який ввічає пам'ять жертв Голодомору 1932-33 р., і інші соціальні та гуманітарні проекти.
Президент відзначив при цьому роботу, що вели експерти Уряду та Секретаріату.
Глава держави також відзначив тривожні соціальні тенденції в проекті бюджету, зокрема щодо мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму.
Президент нагадав, що, починаючи з 2005 року, найбільша ставка у соціальному забезпеченні була зроблена на найбільш уразливі категорії населення, зокрема, інвалідів і пенсіонерів. В 2005 р. мінімальна зарплата зросла на рекордну суму - 40%, в 2006 р. - на 20%, а бюджет на наступний рік передбачає лише 12,5%.
Ющенко відзначив, що цей приріст відповідає очікуваним темпам інфляції в 2007 р., отже, про реальний приріст зарплат "очевидно, не прийдеться говорити". Такий підхід, за його словами, значно звужує внутрішні можливості самого ринку. При цьому Ющенко відзначив, що "споживач є ключовим інвестором будь-якої економіки".
Глава держави відзначив, що не підпише бюджет 2007 року, якщо там не будуть враховані відзначені позиції щодо мінімального прожиткового мінімуму і його повного забезпечення в розрахунках з пенсіонерами та іншими соціальними категоріями.
Ющенко висловив надію, що в останнє читання в законопроект будуть внесені всі необхідні виправлення, і бюджет буде прийнятий і підписаний Президентом.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас