Україна готує "газові" пропозиції для Франції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готує "газові" пропозиції для Франції

Енергетика
252
Україна запропонує Франції стати учасником ВАТ "Міжнародний газотранспортний консорціум" (ГТК). Це й інше питання будуть обговорюватися під час візиту віце-прем'єр-міністра України з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) Андрія Клюєва у Парижі. Як повідомив джерело в Мінпаливенерго, Клюєв планує відвідати французьку столицю в другій половині грудня 2006 року.
Нагадаємо, що 13 листопада 2006 р. міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що законодавча база для діяльності ВАТ "Міжнародний газотранспортний консорціум" (ГТК) створена.
Він підкреслив, що в цей час переговори про ГТК ведуться між Україною та Росією. Третій учасник - Німеччина - "повинна визначитися зі своєю роллю і місцем у даному проекті". Таким чином, консорціум є об'єднанням трьох складових: Росія в ролі джерела поставок природного газу, газотранспортна система України та німецьких партнерів, до зобов'язань яких буде входити пошук ринків збуту природного газу в Європу.
Експерти відзначають, що в міжнародному газотранспортному консорціумі (ГТК) з транзиту російського газу в Європу через Україну необхідний четвертий учасник. Як повідомив віце-президент Фонду "Стратегія-1" Михайло Гончар, при тристоронньому форматі консорціуму і Росія (постачальник) і Німеччина (споживач і продавець) мають спільний інтерес - як заощадити на транзитному тарифі. "Особливо якщо врахувати, що російському "Газпрому" належить пакет акцій в АТ "Рургаз", - підкреслив Гончар.
Щоб уникнути їх об'єднання проти України, необхідне залучення до ГТК ще одиного учасника, вважає Гончар. Ним може стати один з великих міжнародних банків, можливо, європейський. "Це може бути навіть німецький банк, але тільки не пов'язаний з "Рургазом". У нього теж буде інтерес заробити на транзиті", - сказав віце-президент Фонду "Стратегія-1".
Він також підкреслив, що зараз Німеччина розглядає свою роль учасника ГТК як інвестора, що вкладає кошти у модернізацію української ГТС і доступ, що одержує в обмін на це, до її управління. Росія ж, за словами Гончара, розуміє консорціум як установлення свого контролю над транзитом газу через Україну.
Відзначимо, що реалізація газотранспортного консорціуму (ГТК) на базі української газотранспортної системи (ГТС) може початися в другій половині 2007 року. Про це повідомив 24 листопада на "круглому столі" "Перспективи енергетичного діалогу між Україною і Європою в газовому аспекті" директор департаменту євроінтеграції та міжнародного співробітництва Мінпаливенерго Сергій Герман. За його словами, до цього часу повинні завершитися переговори України з російською стороною. Тільки після цього можуть початися предметні переговори з Німеччиною про її участь в експлуатації української ГТС.
Герман також повідомив, що до участі в проекті будуть запрошені як європейські, так і євразійські учасники. Так, можливість участі Казахстану в проекті створення ВАТ "Міжнародний газотранспортний консорціум" на базі української ГТС буде обговорюватися 11-13 грудня в Києві в ході засідання україно-казахської комісії з економічного співробітництва. За його словами, це питання обговорять під час зустрічі прем'єр-міністри двох країн.
Нагадаємо, що в 2002 р. між урядами України й РФ була укладена угода про співробітництво в газовій галузі. У рамках цього співробітництва планувалося створити україно-російський газовий консорціум, для чого НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали відповідну угоду. Так, у січні 2003 р. було зареєстровано спільне підприємство НАК "Нафтогаза" і "Газпрому" - "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України".
В 2004 р. почалися безпосередні переговори з реалізації консорціуму. Першим етапом став проект будівництва газопроводу "Богородчани - Ужгород" протяжністю 1429 кілометра. Будівництво передбачається вести в три етапи. Після введення в експлуатацію першої черги обсяги поставок газу в Європу повинні зрости на 5 млрд куб.м. у рік, після введення другої черги - на 16 млрд куб.м. у рік і після введення третьої черги - на 19 млрд куб. м. у рік. Будівництво "Бородчани-Ужгород" планується вести в коридорі існуючого газопроводу "Прогрес".
Як повідомив 24 листопада директор департаменту євроінтеграції та міжнародного співробітництва Мінпаливенерго Сергій Герман, у цей час підготовлено техніко-економічне обґрунтування і робочу проектну документацію для будівництва газопроводу. Крім того, документально вирішені всі питання з місцевою владою щодо відводу земель в Івано-Франківській і Закарпатській обл., територєю яких пройде трубопровід. Також у цей час проведений тендер на поставку труб і арматури для будівництва газопроводу. Герман також проінформував, що найближчим часом буде проведений тендер з відбору банку для кредитування будівництва газопроводу "Богородчани-Ужгород".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас