Бюджет-2007: до соціальних гарантій уряд підійшов вибірково — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет-2007: до соціальних гарантій уряд підійшов вибірково

Казна та Політика
90
Не шкодувати грошей на соціальну захищеність українців - одне з гасел бюджету наступного року.
З одного боку, дійсно, уряд підтримає одиноких матерів та інвалідів, а з другого – штучно занижує прожитковий мінімум, з якого вираховується мінімальна зарплата та ряд інших соціальних виплат. Тобто Кабінет міністрів примудряється однією рукою давати, а другою відбирати.
До соціальних гарантій у наступному році уряд підійшов вибірково: одні підсилив згідно з законом, інші – проігнорував. У позитивному соціальному багажі бюджету-2007 – підтримка одиноким матерям та інвалідам. З нового року, зокрема, одинокі матері, за раніше ухваленим законом, отримуватимуть мінімальну державну допомогу не 10, а 30% прожиткового мінімуму, тобто щомісяця від 130 до понад 170 гривень. А допомога на дітей-інвалідів протягом року зросте на 4%.
Сергій Рибак, заступник міністра фінансів України: "Бюджет наступного року спроектований таким чином, щоб ми в першу чергу підтримували тих, хто потребує державної підтримки".
А прожиткового мінімуму, з якого розраховують мінімальну пенсію та низку соціальних виплат, уряд вирішив не узгоджувати із раніше прийнятими законами. Наприклад, проігнорував здорожчання споживчого кошика, на базі якого визначають мінімум. До того ж, уряд вдає, ніби не помітив підвищення податку з доходів громадян із 13 до 15%. Тож замість 612 гривень для працездатних осіб прожитковий мінімум становитиме лише 525. На мінімальній зарплаті уряд також вирішив зекономити - вона становитиме лише 76,2% від прожиткового мінімуму. Профспілки зазначають, що наступного року суттєвого зростання зарплатні бюджетникам - вчителям, лікарям, науковцям - не передбачається.
Григорій Осовий, заступник голови Федерації профспілок України: "На 2007 рік ми побачили наступне, що фактично уряд знижує темпи фінансування зарплати у бюджетному секторі. Якщо у 2006 році порівняно із 2005 роком на збільшення зарплати було фінансовано додатково 10,6 млрд. гривень, то на 2007 рік це збільшення становить лише 6,4 млрд. гривень, майже в 1,5 рази менше".
Тож на наступний рік уряд вибірково підвищує частину соціальних виплат, одночасно свідомо занижуючи прожитковий мінімум та мінімальну зарплату, аби загальмувати збільшення оплати праці та пенсій.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас