Нацбанк України визначив кращу ювілейну монету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк України визначив кращу ювілейну монету

Валюта
221
Сьогодні Національний банк України оголосив результати конкурсу на кращу монету 2005 року. За словами представників НБУ, випуск пам'ятних монет початий з 1995 року, а на сьогоднішній день у скарбничці банку їх уже порядку 200.
З 2005 року керівництво головного українського банку вирішило рішення щорічні конкурси на кращу монету року. Таким чином, банкіри сподіваються підняти інтерес громадськості до державних справ, а також знайти нові ідеї в нумізматиці.
Перший етап конкурсу проводився у вигляді опитування працівників різних банків, у ньому взяли участь близько 1500 чоловік. У результаті, на приз НБУ стали претендувати три монети: "Сорочинская ярмарок", "Свято-Успенська Святогорская Лавра" і "Покрова". Автором всіх монет виявився Кочубей Микола, відомий художник і нумізмат.
Другий етап конкурсу - таємне голосування членів комісії - був проведений у присутності преси. З 22 членів, що проголосували, комісії 19 чоловік віддали перевагу монеті за назвою "Сорочинская ярмарок", а Миколі Кочубею керівництво НБУ вручило диплом переможця конкурсу й пам'ятну нагороду.
На аверсі монети-переможниці в центрі українського пейзажу зображений Микола Гоголь і його літературний герой Рудою Панька. На реверсі монети багатофігурне зображення, характерне для сільського ярмарку 19-20 століть. Монета номіналом 20 гривень виконана зі срібла 925 проби, її діаметр становить 50 мм, маса 62,2.
Усього таких монет Національний банк України випустив 5000 штук
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас