Плата за страх. Хто відповів за грудневу банківську кризу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плата за страх. Хто відповів за грудневу банківську кризу?

Валюта
423
Вiталiй КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Українська банківська система як ніколи стабільна, високоліквідна та добре керована. Ця бажана формула зміцнилася у свідомості наших громадян ще з тих часів, коли головою Нацбанку був нинішній Президент країни Віктор Ющенко. Більш того, система переконувала громадян в істинності цієї формули щоразу, коли над нею нависали різні загрози — російської фінансової кризи, банкрутства одного з найбільших банків, нещодавньої політичної кризи. Втрати були мінімальні, і невдовзі відшкодовувалися з лихвою. Звернімо увагу, що в цьому відігравала свою роль як встановлена Конституцією та законами незалежність Нацбанку, так і його взаємодія з вищими державними органами. І, безумовно, тут позначився, й аж ніяк не в останню чергу, високий професіоналізм керівництва українського банківського сектора.
Але днями банківська система «втратила» одразу трьох своїх топ-менеджерів, які лише нещодавно відзначилися, на думку більшості українських банкірів, у сутичці з загрозою фінансової кризи. У понеділок подали у відставку перший заступник голови правління НБУ Арсен Яценюк, заступник голови правління Олександр Шлапак і директор генерального департаменту банківського нагляду Вадим Пушкарьов. У їхній заяві сказано, що це рішення було спричинене розбіжностями з Володимиром Стельмахом, який повернувся в грудні 2004 року на посаду голови НБУ. «Це рішення мотивоване різними поглядами на подальший розвиток вітчизняної банківської системи з новим головою Нацбанку». Але, на перший погляд, тут просто пахне політикою. Не є таємницею, що Володимир Стельмах, який працював першим заступником голови НБУ при Ющенку, повністю лояльний до Президента. Не секрет також, що екс-голова центробанку Сергій Тігіпко свого часу очолив виборчий штаб кандидата на посаду президента і, йдучи у зв'язку з цим у відпустку, залишив на господарстві молодих професіоналів зі своєї команди. Якими були їхні політичні уподобання? Можна припустити, що вони були лояльнішими до іншої сторони. Проте відповідей на подібні запитання журналісти, в тому числі й «Дня», так і не отримали, а якихось явних дій, що свідчать про політичну заанґажованість, зафіксовано не було. Це не заважає тепер декому натякати на те, що команда, яка пішла, таємно співчувала провладному кандидату, і саме цим пояснювати її відставку. Тим часом у банківських колах згадують листа, надiсланого до Верховної Ради з НБУ під час політичного протистояння й помаранчевої революції. У ньому нібито підтверджувався факт фальсифікації виборів...
На думку президента банку «НРБ-Україна» (Київ) В'ячеслава Юткіна, Яценюк і Шлапак — професіонали банківської справи. А заходи, вжиті Нацбанком у період нещодавньої кризи, свідчать про те, що ця команда поводилася аполітично та чесно по відношенню до всіх учасників ринку. «З приходом цих людей до НБУ було прийнято низку рішень із лібералізації валютного законодавства, що значно спростило банківське валютне регулювання та наблизило нас до європейських стандартів такого регулювання», — сказав В. Юткін, побажавши, «щоб такі рішення не були піддані ревізії». Разом із тим, за його оцінкою, відхід колишньої команди не означає, що реформи в банківській системі будуть зупинені. «Про це можна буде говорити після того, як стане відомо, хто прийде на їхнє місце», — відзначив банкір.
Словом, версію про незаконну люстрацію або політичні гоніння нам доводиться відхилити. Тим більше, що Стельмах, який отримав при голосуванні своєї кандидатури в парламенті майже одноголосне схвалення всіх фракцій, відомий ще й толерантністю до чужих поглядів. Швидше за все, політичні переслідування — не його стиль. Щоправда, ця сторона не поспішає давати свої пояснення стосовно відставки Яценюка з товаришами. Але це лише якоюсь мірою підтверджує висунуті проти неї «молодим поколінням» обвинувачення: «Ми також не згодні з нехтуванням із його (В.С. Стельмаха. — Авт. ) боку принципами відкритості та прозорості в діяльності центрального банку». Проте скринька відчиняється досить просто: за деякими даними, нове керівництво НБУ ще перебуває в процесі створення своєї стратегії, докорінно відмінної від стратегії попередньої команди, і тому, до офіційного схвалення, не поспішає її оприлюднювати.
Що стосується звільнень, то, схоже, нове керівництво центробанку діє саме так, як зазвичай діють успішні топ-менеджери в бізнесі: команда комплектується під ті завдання, які вона має вирішувати. А для прихильників колишньої стратегії місця в ній, звісно, не знайшлося. Голова правління Укргазбанку (Київ) Вадим Ляшко вважає, що основна причина відходу старої команди керівництва НБУ — це відмінність у поглядах із нинішньою командою на чолі з В. Стельмахом на принципи та підходи управління банківською системою. «Я віддаю належне тому, що зробила колишня команда НБУ, в тому числі й у період грудневої дестабілізації банківської системи. Проте якщо говорити про реальні антикризові результати, то саме та ідеологія, той ступінь суспільної довіри, з якою прийшов новий голова Нацбанку, стала визначальною в стабілізації ситуації», — впевнений банкір. На його думку, відхід старої команди не зможе ослабити реалізацію планів, із якими до НБУ прийшов В. Стельмах. «Результат, який повинні продемонструвати нові менеджери НБУ, буде реальним лише при роботі команди однодумців не лише в стратегічних питаннях, де протиріч зі старою командою я не вбачаю, а й у тактиці», — сказав Ляшко.
У чому ж ці тактичні або, можливо, все ж стратегічні різночитання? Деякі відгомони конфлікту в Нацбанку, що докотилися до «Дня», свідчать про те, що, схоже, «молода команда» не роздивилася нових викликів українській банківській системі, пов'язаних із тривалим падінням долара на світовому ринку. Дешевий долар створював принаду без великих особливих зусиль підтримувати стабільність національної валюти, нарощувати золотовалютні резерви та задовольняти амбіції експортерів. У свою чергу це стимулювало надходження валюти та подальше нарощування резервів. Нова команда Нацбанку ставить цій ситуації діагноз: резервофілія. Й обвинувачує попередників у тому, що саме емісія гривні, що випускається для закупівлі іноземної валюти, стала причиною інфляційних процесів, які суттєво позначилися на добробуті громадян країни. Стара «молода» команда зазнала критики за те, що прогледіла інфляційну небезпеку та своєчасно не зайнялася стерилізацією надмірної грошової маси, а потім вжила протизаконних «пожежних» заходів (заборона на повернення банківських депозитів і встановлення кредитних стель), під час виниклої наприкінці минулого року фінансової кризи. У результаті вкотре було підірвано довіру населення до банківської системи, що тепер насилу відновлюється. При цьому джерело в Нацбанку витлумачило висловлювання банкірів на підтримку відомої постанови НБУ, якою були введені вищеназвані обмеження, як вдячність тим, хто зробив за банкірів «брудну» роботу, взявши на себе відповідальність за збитки, завдані інтересам акціонерів.
КОМЕНТАР
Олександр СУГОНЯКО, голова Асоціації українських банків:
— Останні два роки роботи були особливо успішні для всієї банківської системи. За цей час усі основні показники значно виросли. Можна сказати, що нам завжди щастило на голів Нацбанку, які часто у своєму професіоналізмі були на голову вищі за міністрів. Саме незалежність Нацбанку дозволяла йому відстоювати свої системні інтереси.
Щодо Яценюка та Шлапака я можу сказати, що саме вони врятували банківську систему й економіку в період політичної кризи та не дали економіці скотитися до показників того стану, в якому вона була на початку 1990-х. Тоді, коли не було голови Нацбанку, а Президент, прем'єр-міністр і секретар Ради національної безпеки, які мали стати на захист банківської системи й економіки, цього не зробили, ці двоє замінили собою їх усіх.
Але призначення В. Стельмаха також допомогло банківській системі зміцнити свої позиції. Це був позитивний сигнал на ринок. Новий Президент його підтримує, і він має достатній кредит довіри, щоб вести ту політику, в тому числі й кадрову, яку вважає за потрібне. Нам залишається лише чекати закінчення змін, які запланував голова Нацбанку. А до яких результатів і змін у банківській системі приведе звільнення А. Яценюка, О. Шлапака і В. Пушкарьова зі складу НБУ, я поки що не можу судити.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас