Платити податки та знизити ставки на кредити обіцяють банки, якщо нова влада сприятиме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платити податки та знизити ставки на кредити обіцяють банки, якщо нова влада сприятиме

Валюта
167
Наталія ГУЗЕНКО, «День»
Як далі жити у виниклій ситуації банківській системі? Відповідаючи на це запитання, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко сказав «Дню»: «Розвиток банківської системи має відповідати стратегії розвитку всієї економічної системи і тому курсу, який новий Президент окреслив для країни».
Зі слів голови Асоціації, всі попередні роки банкіри працювали під лозунгом «Вижити будь-якою ціною». І такому становищу фінансової системи неабияк сприяла чинна влада, що не могла забезпечити умов для конкуренції, чесності та прозорості роботи, захисту права на власнiсть. Усі економічні показники, з якими банки переходили з року в рік, на думку Сугоняка, були аж ніяк не тими, на які Україна, зважаючи на свій потенціал, могла розраховувати.
А тепер банківській системі доведеться звикати до нового девізу — «Розвиток і стабільність», якщо, звісно, все, задеклароване в програмі соціального розвитку нового Президента, стане дійсністю.
«Банківській системі вдалося зберегти стабільність у кризових умовах листопада — грудня 2004-го та зробити висновки щодо необхідності законодавчого й нормативного захисту банків у кризових умовах, — відзначив Сугоняко. — Тепер, на наш погляд, банківській системі важливо сформувати своє бачення проекту її майбутнього, щоб успішно його відстоювати у відносинах із Верховною Радою, Кабінетом Міністрів і Секретаріатом Президента».
Розробляти стратегії розвитку банківської системи, звісна річ, можна лише спільно. І відповідний обмін думками між банкірами призвів до появи плану, в якому знайшло відображення бачення цілей Асоціації. Головним завданням, яке банкіри поставили перед собою, було створення стратегії економічної поведінки. Зараз банкірам украй важливо працювати над детінізацією економіки, що в свою чергу приведе до збільшення грошових ресурсів банків і допоможе залучити інвестиції. Банки повинні чітко розуміти, яких інвестицій вимагає наша економіка, і знаходити тих, хто зможе їх надати.
Багато уваги банкіри останнім часом приділяють мікрокредитуванню. Проте концепція розмірів банківських ставок на цей, один із найважливіших видів кредитування, ще не розроблена. Як вважає О. Сугоняко, вже цього року ставка на такі кредити буде значно знижена, а мікрокредитування «пишно розквітне». Президент АУБ пояснює це тим, що раніше банки стикалися з неабияким політичним ризиком і закладали його в розмір своїх ставок, таким чином захищаючи себе. А тепер, як обіцяє влада, працювати буде безпечніше, і потреба в такому самозахисті відпаде.
Не може не хвилювати банкірів і проблема взаємовідносин між банками. Тому є намір побудувати роботу банківської системи так, щоб дії всіх банків відповідали умовам конкуренції в суспільстві, а також зайнятися розробкою етики бізнесу. Днями банкіри на засіданні в Асоціації навіть схвалили «Положення про комітет банківської етики», що має намір адаптувати етичні норми банківської діяльності в Україні до етичного кодексу банкірів усього світу. Адже українські банкіри, і вони це вже на практиці довели, можуть працювати не менш чесно та відкрито.
До речі, про чесність. Кажучи про відносини з владою, Сугоняко в розмові з «Днем» зазначив, що тепер банки будуть повинні виплачувати всі податки сповна, не прикриваючись старим твердженням: «Ми так платимо податки, як ви нам створюєте умови для роботи». Але, природно, натомість вони зажадають від держави гарантованого захисту. Банкіри також мають намір розвивати довірчі відносини з вкладниками, яким вони дуже вдячні за те, що під час недавньої кризи не піддалися паніці та не дали банківській системі розвалитися. Тепер банкіри з подвоєною силою піклуватимуться про збереження довіри до банківської системи і, зі слів Сугоняко, постараються зробити так, щоб банківська система стала локомотивом руху економіки країни.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас