Київська Банківська Спілка (КБС) розробила черговий рейтинг розвитку українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київська Банківська Спілка (КБС) розробила черговий рейтинг розвитку українських банків

Кредит&Депозит
5864
Запропонований КБС рейтинг містить сім критеріїв надійності, які найоб’єктивніше відображають стабільність фінансового становища банку, а також визначають його популярність у клієнтів. «Рейтинг розвитку», як називають його фахівці, грунтується на основних показниках і результатах діяльності банків, які ті передають до Національного банку України. Споживач, використовуючи рейтингові оцінки КБС, може відразу й легко розібратися, з яким банком «пов’язати свою долю».
Ще недавно за стабільної роботи банківської системи клієнт, нічим не ризикуючи, міг віднести свої «кровні» у той банк, який платив найбільші відсотки. Зараз, після закінчення фінансової нестабільності, люди вже усвідомили головне. Треба розміщувати свої ресурси так, щоб не лише заробляти на своїх грошах, а й спати спокійно. Визначити надійність банку можна, вивчивши кілька показників його роботи. На думку експертів КБС, найважливішим критерієм для оцінки банку є розмір його власного капіталу. Як пояснив Денис Басс, виконавчий директор КБС: «Власний капітал — це своєрідна «подушка безпеки» банку.
Ці гроші банк використовує для підтримки своєї платоспроможності, коли виникають непередбачені ситуації». Що більший запас міцності має банк, то він надійніший. До «топ-файф» рейтингу за розмірами власного капіталу увійшли: ПриватБанк, Аваль, УкрСиббанк, Укрексімбанк, Укрсоцбанк. Заради справедливості слід зазначити, що Нацбанк вимагає від своїх підопічних утримувати співвідношення власного капіталу і зобов’язань (депозити і безготівкові поточні рахунки) не нижче за рівень 1/10. Тобто 1 грн власних коштів банку має забезпечувати 10 грн залучених коштів. І найбільші системні банки витримують норму практично на грані фолу. Часто в лідируючих середнячків таке співвідношення на рівні 1/8 і навіть 1 до 7. Це свідчить про їхню більшу надійність у цьому аспекті. «Водночас низький рівень депозитів у тому чи іншому банку є свідченням слабкої довіри вкладників чи недостатнього розвитку банку», — зазначив пан Басс.
Наступним за важливістю експерти КБС вважають рівень валюти балансу. Цей показник дає клієнту можливість оцінити розміри банку. Тут лідери практично ті самі: ПриватБанк, Аваль, Ощадбанк, УкрСиббанк, Укрсоцбанк. Для того щоб зрозуміти, чи не є банк неповоротким вайлом, експерти КБС радять звернути увагу на розвиненість його регіональної мережі. Найбільш «повернутими до клієнтів, згідно з цим критерієм, виявилися Ощадбанк, ПриватБанк, Аваль, Укрсоцбанк, УкрСиббанк і Правекс-Банк. «Великий банк зі слабкою представницькою мережею схожий на колоса на глиняних ногах. Він обмежений, а отже, не може запропонувати своїм клієнтам усі необхідні для них послуги у потрібний час і в потрібному місці.
Зазвичай банки з невеликою мережею, а іноді і взагалі без неї, орієнтовані на великих бізнес-клієнтів», — упевнений Денис Басс. Спрямованість банку на населення (і відповідно популярність у людей) характеризується обсягами його депозитного і кредитного портфелів. Як і слід очікувати, найбільшу кількість кредитів населенню видають банки з розвиненою мережею: ПриватБанк, Аваль, Укрсоцбанк, УкрСиббанк і Правекс-Банк. Найбільшу кількість депозитів залучили Укрсоцбанк, ПриватБанк, Аваль, УкрСиббанк, Надра і Правекс-Банк. Однак, як підкреслює Денис Басс, зі зростанням обсягів кредитних операцій особливо важливою стає якість активів і пасивів банку.
«Якщо левова частка зобов’язань банку — це три-чотири величезних депозити великих компаній, немає гарантії, що завтра клієнти не захочуть їх вилучити», — пояснює Денис Якович. Тоді банк не зможе забезпечити своєчасної виплати дрібнішим клієнтам за рахунок раптового дефіциту коштів. Якість кредитів важлива не менше, ніж якість депозитів. Адже якщо банку не повертатимуть позикові ресурси, він не зможе розраховуватися за своїми зобов’язаннями і збанкрутує. «Отже, роздрібний банк, який видає велику кількість дрібних кредитів, виявиться стабільнішим, аніж корпоративний банк. Адже ризики неповернення зменшуються з кількістю виданих кредитів», — повідомив пан Басс.
Експерти, які готували рейтинг, виокремили два показники рівня технічного розвитку банків. Зі зростанням кількості безготівкових платежів клієнти банків усвідомили, наскільки вигідно і зручно користуватися пластиковими картками. За кількістю випущених платіжних карток лідерами стали такі п’ять банків: ПриватБанк, Аваль, Надра, Укрсоцбанк і Правекс-Банк. «Однак важливо не лише мати пластикову картку, а й мати можливість її повсюдно використовувати. І не лише для зняття готівки через банкомат, а й при розрахунках у торговій мережі», — підкреслюють експерти КБС. Тому завершують рейтинг діяльності банків дані щодо кількості банкоматів і РОS-терміналів. Найбільшу кількість платіжних терміналів установили у своїх мережах ПриватБанк, Аваль, Надра, Правекс-Банк, Фінанси та Кредит, ПУМБ. Ці банки забезпечують своїм клієнтам найбільший рівень зручності при обслуговуванні їхніх безготівкових платежів.
«Наш рейтинг дає клієнтам можливість об’єктивно оцінити фінансовий стан того чи іншого банку й обрати для себе надійного партнера», — заявив Денис Басс. Від себе банкір дав таку пораду: «Обирайте універсальний банк з великою кількістю клієнтів і розвиненою мережею представництв. Такий банк зможе повною мірою задовольняти ваші зростаючі потреби у банківських продуктах». І пообіцяв у майбутньому включити до свого рейтингу оцінку рівня менеджменту і сервісу банку, а також надавати інформацію про найвигідніші пропозиції кредитування та обслуговування в банках. «Наше завдання — допомогти клієнту зробити правильний вибір, а банкам — швидко знайти свого клієнта», — підсумував Денис Басс.
Рейтинг первых двадцати пяти банков, входящих в КБС по развитию региональной сети, на 01.11.2004
Рейтинг первых двадцати пятибанков, входящих в КБСпо депозитам физических лиц,на 01.11.2004
Рейтинг первых двадцати пятибанков, входящих в КБСпо кредитам физических лиц,на 01.11.2004
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас