Звідки українці везуть вживані авто (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звідки українці везуть вживані авто (інфографіка)

Особисті фінанси
1402
Минулого року українці привезли з-за кордону понад 600 тисяч вживаних легковиків. Цей показник виявився рекордним для українського авторинку.
Про це свідчить аналітика Інституту досліджень авторинку. Finance.ua дізнався про найпопулярніші моделі вживаних «американців» та «європейців».
Піком імпорту вживаних авто з-за кордону виявився період липня-листопада, коли тривала «легалізація» авто на «єврономерах». Таких машин оформили понад 86 тисяч. Абсолютна їх більшість була привезена з країн Євросоюзу, тому найбільша частка «європейців» була зафіксована саме в цей період — 78% у жовтні.
Проте після закінчення періоду пільгового митного оформлення частка автомобілів з Європи зменшилася несуттєво та зупинилася на позначці 73%. Для порівняння, у січні 2021 року частка авто з ЄС була на рівні 49%, а в лютому — 59%. Частка машин з країн Америки становила 41% у січні та 22% в грудні. Таким чином, з початку року частка машин з ЄС зросла та за підсумками 2021 року становить 65,8% від загальної кількості (397 тисяч машин).
Машин з країн Америки, куди увійшли США, Канада та Мексика, було 27% (163 тисячі в кількісному вимірі). З інших країн українці привезли 44 тисячі авто, що склало 7,2% від загальної кількості.
Найпопулярніші країни для купівлі вживаних авто з-за кордону
На перше місце виходить США. Саме з цієї країни вживаних легковиків у 2021 році привезли найбільше — 158 тисяч (26,1%). На другому місці опинилася Польща із часткою 20,3% (123 тис.). Третє місце зайняв найбільший автомобільний ринок ЄС — Німеччина. Українці минулого року придбали там 76 тисяч машин, що дорівнює 12,5% від загальної кількості імпортних легковиків з пробігом. Литва зайняла четверте місце рейтингу – 72 тисячі машин (11,8%). На п’ятому місці опинилася Естонія (26 тис. авто, 4,2%). Те саме стосується Словаччини (12 тис. авто, 1,9%) та Угорщини (10 тис. авто, 1,7%), котрі зайняли восьме та дев’яте місця відповідно.
Окремо слід виділити автомобілі з Південної Кореї. Це — один з наймолодших ринків, котрі «освоїли» українці. Протягом 2021 року звідти привезли 14 тисяч легковиків з пробігом (2,3%). В більшості це були авто з газовими двигунами.
Десяте місце з часткою в 1,6% зайняла Грузія. Там українці придбали 10 тисяч автомобілів минулого року.
Інші країни, котрі не ввійшли у топ-10 найпопулярніших, зайняли 15,2% від загальної кількості імпорту (92 тисячі авто).
Звідки українці везуть вживані авто (інфографіка)
Найпопулярніші авто з Європи
Найпопулярнішим «європейським» легковиком із пробігом, який привозили з-за кордону українці у 2021 році, став Volkswagen Golf. Таких у 2021 році зареєстрували 25,5 тисяч. На другому місці опинилася Skoda Octavia (24 тис.), а третє місце зайняв Volkswagen Passat (23,8 тис.).
Примітно, що в десятці найпопулярніших вживаних легковиків з європи відсутні преміум бренди та моделі представницького класу. Здебільшого українці купують за кордоном компактні міські та сімейні автомобілі.
Звідки українці везуть вживані авто (інфографіка)
Найпопулярніші авто з Америки
Бестселером 2021 року серед вживаних «американців» виявилася Volkswagen Jetta (7,2 тис.). Друге місце посів Volkswagen Passat (6,8 тис.), а третє — Ford Fusion (6,6 тис.).
Цікаво, що 4 із 10 найпопулярніших моделей серед машин, імпортованих з країн Америки, зайняли кросовери. Йдеться про Ford Escape (4,8 тис.), Dodge Journey (4,1 тис.), Nissan Rogue (3,8 тис.), Jeep Compass (3,3 тис.) та Jeep Cherokee (3,3 тис.).
Звідки українці везуть вживані авто (інфографіка)
Хочете купити нове авто, але не вистачає коштів? Зручний сервіс від Finance.ua допоможе вибрати персональний кредит. Аналізуємо ваші вимоги за кредитними продуктами і пропонуємо кращі варіанти.

Порівняти і замовити кредит

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас