Міжбанк: чи буде новий обвал гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи буде новий обвал гривні

Валюта
5468
Вівторок продовжить тенденції цього тижня і буде дуже складним днем на валютному ринку. Вчорашній активний обвал гривні став несподіванкою для багатьох і знову добряче «налякав» покупців валюти і спантеличив продавців. Перші не можуть зрозуміти, чого очікувати надалі від гривні і волітимуть купувати валюту на побоюваннях подальшого зростання її котирувань. А другі, враховуючи зліт курсу — не будуть особливо поспішати з її продажем, сподіваючись продати максимально дорого.
У підсумку — шарахання за попитом і пропозицією валюти на торгах тільки збільшаться, і це тільки посилить спекулятивну складову на міжбанку. Нацбанку знову доведеться гасити курсові пожежі, і схоже, знову на великі суми — від $ 50 млн до $ 100 млн.
Поведінка учасників торгів сьогодні буде хаотичною, а виходи великих покупців і продавців будуть кардинально змінювати співвідношення попиту і пропозиції на ринку і курсовий тренд.
Аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП 25 січня не надасть великої підтримки гривні. Чиновники після консультацій з первинними дилерами скоротили пропозицію паперів з шести видів до чотирьох і залишили: на 91, 357,448 і 749 днів. При такому розкладі з валютою і політикою особливих обсягів розміщення ми не очікуємо. За нашими прогнозами, на аукціоні 25 січня Мінфін зможе продати паперів на суму максимум до 3,3 — 4,9 млрд гривень з прибутковістю від 10,95% до 13,00% річних. Основними покупцями облігацій залишаться держбанки. А найбільш затребуваними будуть облігації на три місяці, бо мало хто з інвесторів готовий зараз ризикувати на великі строки.
Сама обстановка на валютному міжбанку залишиться нервовою, що буде відображатися і на поведінці готівкового ринку. Пройде певна гра «на підвищення», оскільки власники обмінок захочуть підзаробити на страхах громадян. Апетити фінансистів з котирувань продажу готівкового долара і євро будуть обмежені реальним платоспроможним попитом з боку населення на валюту і рівнем конкуренції в своєму регіоні.
Нового подальшого обвалу курсу ми не прогнозуємо, бо вчорашня девальвація гривні призведе до певної корекції як поведінки покупців (не всі готові так дорого платити за валюту і будуть знімати частину заявок на купівлю), так і продавців (вони будуть боятися продешевити і не стануть поспішати пропонувати всі обсяги наявної валюти).
Тому, швидше за все, на нас чекає сьогодні корекція курсу, але без значного зльоту котирувань. При цьому протягом дня будуть робитися спроби чергового «загону оленів» з боку окремих великих гравців-продавців, але вони будуть упиратися в обсяг платоспроможного попиту з боку покупців, який насправді – невеликий. Головними «порушниками спокою» в частині зростання курсу за рахунок підвищення попиту на валюту будуть знову нерезиденти.
При такому спекулятивному розкладі на ринку Finance.ua все ж таки рекомендував би поки що не метушитися і почекати вирішення ситуації, а не скуповувати валюту за відверто завищеним курсом.
За нашими розрахунками, обсяги операцій на торгах у вівторок складуть не менше ніж $ 180−270 млн при укладенні до 530−630 угод.
Курси міжбанку, за прогнозом Finance.ua, 25 січня будуть в межах: долар — коридор 28,50 — 28,75 грн, євро — коридор 32,20 — 32,50 грн.
Курс долара на міжбанку — графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США — 28,58 / 28,60
Євро — 32,29 / 32,31
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас