Страховий стаж: як працівникові перевірити його самостійно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховий стаж: як працівникові перевірити його самостійно

Казна та Політика
8180
Finance.ua як портал, що дбає про ваші фінанси дізнався від Державної служби з питань праці, як перевірити стаж, не виходячи з дому.
Страховий стаж і сплата ЄСВ гарантують працівникам оплату лікарняних, допомогу на випадок безробіття, нещасного випадку на роботі, пенсію.
Страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) поєднує в собі обов’язкові внески на пенсійне страхування, страхування від безробіття, від тимчасової втрати працездатності та від нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання.
Якщо роботодавець (підприємство, фізична особа або фізична особа-підприємець) має найманих працівників, він зобов’язаний щомісяця сплачувати за них ЄСВ у розмірі 22 % від бази нарахування (заробітної плати, винагороди за виконання робіт або надання послуг).
Як перевірити факт сплати внесків та набутий страховий стаж:
  • Треба зайти на портал електронних послуг Пенсійного фонду України або завантажте мобільний додаток «Пенсійний фонд» (Google Play та iOS).
Авторизуватися в особистому кабінеті зручним для вас способом:
  • за кваліфікованим електронним підписом (КЕП), який можна отримати в ДПС, акредитованому центрі сертифікації ключів, у банківських установах (перелік яких є на порталі);
  • шляхом ідентифікації за Gov ID, який включає в себе ідентифікацію за ЕЦП, за мобільним телефоном (Mobile ID) або за наявності рахунку в одному з 27 банків України (Bank ID);
  • за логіном і паролем — можна отримати в територіальних органах Фонду, надавши паспорт та ідентифікаційний код.
  • Оберати розділ «Дані з реєстру застрахованих осіб».
Окрім анкетних даних ви побачите відомості про:
  • заробітну плату, з якої сплачено страхові внески з 2000 року (в окремих випадках з 1998 року);
  • страховий стаж (з 2004 року);
  • місця роботи (електронна трудова книжка);
  • періоди отримання допомоги по тимчасовій втраті працездатності.
На вебпорталі Пенсійного фонду України страховий стаж розраховується з 1 січня 2004 року, що пов’язано з ухваленням Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який запровадив поняття «страховий стаж». До цього стаж вважався трудовим. Зарахування стажу до 01.01.2004 здійснюється на підставі записів у трудовій книжці та інших документів.
Якщо ви побачили застарілу інформацію щодо себе або недостовірну інформацію, ви можете подати Анкету для зміни даних в Реєстрі застрахованих осіб, додавши скан-копії документів, які підтверджують зміни (розділ «Комунікації з Пенсійним фондом України: Анкета для зміни даних у Реєстрі застрахованих осіб»).
На порталі ви можете замовити різні довідки та отримати їх в паперовому чи електронному вигляді (за бажанням).
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас