Нові податки для власників паїв: скільки і за що доведеться платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові податки для власників паїв: скільки і за що доведеться платити

Аграрний ринок
10128
Верховна Рада ухвалила так званий «ресурсний» закон, який містить деякі суперечливі норми. Одне з положень документа зобов’язує власників земельних паїв виплачувати мінімальний податок в 1,5 тисячі гривень з кожного гектара.
Про це йдеться в ухваленому законі.
Податки платитимуть навіть за ділянки, розташовані в місті. При цьому власникам ділянок 0,5 га доведеться платити фіксований податок, навіть якщо вони вирощують продукцію виключно для власного споживання.
Власники сільськогосподарських земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів, платитимуть не менше від мінімальної суми податку, а це приблизно 1,5 тисячі гривень з 1 гектара.
За розрахунками Мінфіну, прийняття та реалізація положень законопроєкту сприятиме додатковим надходженням до бюджетів у розмірі близько 50 млрд грн у розрахунку на рік.

Довідка Finance.ua:

  • Вчора Верховна Рада ухвалила закон про збільшення ставок податків, акцизів та інших платежів до державного бюджету. Як зміняться податки: закон вводить мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки — це сума податків, яку кожен власник сільськогосподарської землі повинен за замовчанням платити до бюджету (близько 5% від вартості землі на рік).
  • встановлюється 18%-й податок на доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції на суму, що перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати. У 2021 році це 72 тис. грн, у 2022 році – 78 тис. грн;
  • зменшується мінімальна площа землі фермерського господарства, що дає право переходу на спрощену систему оподаткування з 2 гектарів до 0,5 гектара.
  • закон виключає з платників єдиного податку 4 групи платників, основним видом діяльності яких є розведення свійської птиці (крім курей);
  • ставку єдиного податку для земель, на яких розташовані будівлі птахофабрик, вирішили зменшити до 0,5%. Зараз ця ставка становить 0,95% від нормативної вартості землі.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас