Внесок урожаю у зростання реального ВВП у 2021 році становитиме 0,8% – Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Внесок урожаю у зростання реального ВВП у 2021 році становитиме 0,8% – Нацбанк

Особисті фінанси
276
Екс-голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв відкидає звинувачення в нібито створенні компанією «діри» в держбюджеті-2021 на 10 мільярдів гривень, вважає реальною причиною звільнення накопичені НАК 2 мільярди доларів вільних грошових коштів.
Про це він заявив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».
«Ми розуміємо, що вони розраховували на наші гроші – на 10 млрд грн. Наш план був замістити дивіденди тим чи іншим платежем (технологію можна обговорювати — від ОВДП в „авансування дивідендів“) сумою 32 млрд грн. Цей план, який я комунікував прем’єр-міністрові та президентові, вони про це знають», — сказав він.
Коболєв додав, що уряд також було завчасно поінформовано про те, що замість планованого прибутку у фінплані 11 млрд грн буде збиток, оскільки «Нафтогаз» неодноразово попереджав про проблему неплатежів газзбутів і необхідність сформувати резерви за цією дебіторською заборгованістю.
Екс-голова правління наголосив, що на рахунку компанії на дату його звільнення було понад 2 млрд дол. вільних грошових коштів, а в підземних сховищах — 7 млрд кубометрів природного газу, що належить «Нафтогазу», і це є підтвердженням його фінансової стійкості.
«Отже, фінансовим планом, який нам, на жаль, не затвердили на цей рік, ми планували гарантувати безпеку проходження наступної зими, забезпечити всі інвестиції у видобуток і передати на додачу до всіх стандартних податкових платежів ще 32 млрд грн», — заявив він.
Коболєв констатував, що останнім часом у компанії була дуже важка бесіда з Мінфіном, «який нас звинувачував, що ми якісь гроші приховуємо і щось не показуємо», оскільки на Єдиному казначейському рахунку коштів було значно менше, ніж у «Нафтогазу».
«Як керівник, який думає і про зиму, і про інші великі виклики, такі як перешкоджання завершенню будівництва „Північного потоку-2“, я розумів необхідність планування нашої діяльності з точки зору того, щоб „Нафтогаз“ був фінансово збалансований», — пояснив екс-голова правління необхідність створення такого запасу вільних грошових коштів. Він додав, що Україна не може претендувати на зупинення «Північного потоку-2», якщо створить ризики переривання транзиту своєю територією.
«Що таке безпека на наступну зиму — це достатньо грошових коштів. З 2 млрд дол. ми 32 млрд грн, тобто понад 1 млрд дол. готові були передати в той чи інший спосіб бюджету. Тому коли говорять: „Коболєв, у тебе надто багато грошей“, то, по-перше, це не в мене, а в держкомпанії „Нафтогаз“. По-друге, ці гроші потрібні для виконання важливих завдань: це видобуток, безпека постачань, проекти та інші речі», — зазначив екс-голова правління.
Він наголосив, що компанія і він виконували завдання у рамках контракту, зокрема з максимізації трансфертів до бюджету, які в 2020 році були рекордно високими.

Довідка Finance.ua:

  • Кабінет міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК «Нафтогаз України».
  • Група Нафтогаз за 2020 рік отримала збиток у 19 мільярдів гривень внаслідок низького попиту та цін на газ, у 2019 році компанія отримала 2,6 млрд грн прибутку.
  • Кабмін призначив з 29 квітня в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка головою правління «Нафтогазу».
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас