Українські страховики виходять на ринки сусідніх країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські страховики виходять на ринки сусідніх країн

698
На початку цього року чотири українські страхові компанії заявили про намір розвивати свій бізнес у сусідніх країнах — СК «Універсальна», СК «Лемма», УАСК «АСКА» і СГ «ТАС». «Універсальна» та «АСКА» створили представництва у кількох країнах, СГ «ТАС» наприкінці травня оголосила про відкриття в Москві повноцінної дочірньої компанії «РуТАС». Прицінюється до російського ринку й СК «Лемма».
Ризикова експансія
Перше зарубіжне представництво в Будапешті СК «Універсальна» відкрила після того, як торік було закінчено серію приєднань до неї дрібних страхових компаній. Як зазначив начальник відділу маркетингу й реклами «Універсальної» Ростик Левицький, у портфелі компанії вагому частку займає обов’язкове страхування цивільної відповідальності автовласників, які виїжджають за кордон («зелена картка»). За його словами, представництво в Будапешті спрощує врегулювання страхових випадків і здійснення виплат. У планах «Універсальної» — відкриття представництв у Польщі, Чехії, Словаччині й Росії. Як пояснили в компанії, створення бізнес-підрозділів у цих країнах дасть змогу ефективніше захищати інтереси клієнтів за кордоном. Крім того, іноземні компанії — партнери «Універсальної» зможуть урегулювати страхові випадки в Україні. Відомо, що, наприклад, у Польщі «Універсальна» активно співпрацює з компаніями Varta і PZU.
Природно, що відкриття зарубіжних представництв — непоганий спосіб залучити нових клієнтів. Потенційним зарубіжним інвесторам СК «Універсальна» готова надати такий вид послуги, як страхування бізнесу в Україні. «Враховуючи, що кількість західних проектів з інвестування в Україну зростає, цей напрям страхування може стати перспективним для компанії», — зазначає Левицький.
Як вважають у СГ «ТАС», наявність «доньки» на російському ринку дасть змогу створити додаткові зручності для клієнтів і «РуТАСу», і СГ «ТАС». Наприклад, за бажанням клієнта до договору страхування може бути внесено застереження про те, що дія поліса, виданого на території Росії, поширюється й на Україну. Тобто якщо у страхувальника, застрахованого в СК «РуТАС», станеться страховий випадок в Україні, то йому виплатять відшкодування в СГ «ТАС».
Кожна з українських компаній, що вийшли на зарубіжні ринки, по-різному бачить стратегію розвитку своїх підрозділів. Наприклад, СК «РуТАС» робить ставку на такі напрями страхування, як ОСАЦВ, страхування майна фізосіб і підприємств, страхування вантажів і будівельно-монтажних ризиків, страхування відповідальності перевізника, а також різні види страхування фінансових ризиків і заставного майна. Значний інтерес для компанії, за словами голови правління СГ «ТАС» Валерія Суксіна, представляє розвиток bankassurance. На відміну від СК «Універсальна» в основу роботи СК «РуТАС» покладено співпрацю з російським Москомприватбанком, якому до того ж належить близько 25% акцій СК «РуТАС». Блокуючий пакет страховика перебуває у власності компаній групи «ТАС». За словами начальника управління «РуТАС» Олени Волошинової, компанія планує працювати з клієнтською базою банку. «Оскільки ми споріднені структури, нам легше буде порозумітися з клієнтами Москомприватбанку при укладанні договорів страхування», — говорить директор московського регіонального управління СК «РуТАС» Сергій Жорновий. Як колишній працівник Москомприватбанку він зазначив, що загалом банк орієнтований на клієнтів, які здійснюють експортно-імпортні операції, пов’язані з Україною, а також на грошові перекази для українців, які працюють у Росії (система PrivatMoney). До кінця 2004 року компанія «РуТАС» планує зібрати страхові премії на суму $1 млн. За словами Суксіна, розвиток страхового бізнесу в Росії — не єдиний проект компанії на зарубіжних ринках, СГ «ТАС» прагне бути представленою в усіх країнах — сусідах України, зокрема в Польщі.
Ще одна українська страхова компанія — УАСК «АСКА», яка також відкрила представництво в Москві, робить ставку на операції перестрахування. За словами її президента Олександра Сосіса, компанія цілком спроможна взяти на себе ризики російських СК. Аналогічну позицію займає й керівництво іншої української компанії — СК «Лемма». Компанія збирається зробити акцент на вхідне перестрахування. У її планах — відкриття двох представництв — у Франції та Росії.
Альтернативна конкуренція
Поки що зарубіжні підрозділи українських компаній не відчули на собі всієї чарівності конкурентної боротьби. Як підтвердили в кількох компаніях, що вийшли за межі українського ринку, національні оператори інших країн доброзичливо ставляться до відкриття представництв українських СК. Наприклад, за словами Волошинової, кілька великих російських страхових компаній пообіцяли СК «РуТАС» підтримку й співпрацю, а СГ «ТАС» і СК «Універсальна» налагодили партнерські відносини з польськими компаніями і тепер активно переймають їхній досвід.
Звісно, значною мірою така «гостинність» пояснюється меншими можливостями українських компаній. Очевидно, вітчизняні страховики поки що не здатні скласти серйозну конкуренцію своїм зарубіжним колегам. На думку керівництва СК «РуТАС», на зростаючому російському ринку компанія зможе посісти четверту позицію не раніше ніж за десять років. А щодо розвиненіших ринків Франції чи Польщі, то про лідерство годі й мріяти.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас