Хто має сплачувати штраф, якщо пасажир не має «ковідних» документів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто має сплачувати штраф, якщо пасажир не має «ковідних» документів

Особисті фінанси
4233
Finance.ua, як портал, що дбає про ваші гаманці, дізнався у Міністерства охорони здоров’я, кому доведеться сплачувати штраф у разі відсутності у пасажира «ковідних» документів.
Як зазначають у МОЗ, відповідальність за наявність документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19 під час поїздок автотранспортом між регіонами (крім легкових авто), покладається на пасажирів. Однак при перевезенні залізницею чи авіатранспортом відповідальність має нести саме перевізник.
Відповідні зміни до Постанови № 1236 внесли на засіданні Кабміну 20 жовтня.
Саме зміни до документу передбачають, що під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами відповідальність за наявність таких документів покладається на пасажирів. Ці правила стосуються регулярних та нерегулярних перевезень у міжобласному та міжнародному сполученнях.
Коли норма не діє? Не поширюється ця норма на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів там не більше 5 (без врахування дітей до 14 років). При цьому, дозволяється більша кількість пасажирів за умови, що вони є членами однієї сім’ї.
У МОЗ наголошують, що перевізник у свою чергу зобов’язаний проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів.
Під час перевезень у залізничному та авіатранспорті відповідальність за наявність відповідних документів у пасажирів несе перевізник.
«Як і раніше, норма щодо наявності документу про щеплення або негативного результату тестування не поширюється на неповнолітніх», — заявили у відомстві.
До речі, про важливі новини для вашого гаманця ми оперативно повідомляємо в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь і ви! 🤫
Відповідальність. Відсутність документу про щеплення або негативного тесту у пасажира тягне за собою відповідальність відповідно до статті 44−3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, нагадали в МОЗ.
Йдеться про штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 тис. до 34 тис. гривень.

Довідка Finance.ua:

  • в Україні, з метою контролю дотримання карантинних обмежень, перевірятимуть документи. Зокрема, пред’явити документи громадян можуть попросити на вулицях, парках та інших громадських місцях;
  • поліція проводитиме вибіркову перевірку: документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство або спеціальний статус; довідки про статус біженця; документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19; довідку про негативний результат тестування на COVID-19 або перенесення хвороби.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас