Сертифікація «Північного потоку - 2»: Оператор ГТС теж подав заявку на участь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сертифікація «Північного потоку - 2»: Оператор ГТС теж подав заявку на участь

Енергетика
195
Оператор газотранспортних систем України подав заявку німецькому регуляторові на участь у процесі сертифікації оператора «Північного потоку-2».
Про це повідомила пресслужба ОГТСУ.
Заявку до німецького енергорегулятора Bundesnetzagentur Оператор подав 20 жовтня, через 5 днів після «Нафтогазу».
Процедура сертифікації має забезпечити відповідність європейському енергетичному законодавству. У випадку, якщо запропонований оператор контролюється суб’єктом, що не належить до країни-члена ЄС (у даному випадку — російський «Газпром»), повинна гарантувати, що сертифікація не загрожує безпеці постачання.
«Сертифікація Nord Stream-2 AG порушить права та комерційні інтереси Оператора ГТС України, що є підставою для нашої заявки до німецького регулятора. „Північний потік-2“ не спрямований на диверсифікацію маршрутів транспортування газу та загрожує безпеці постачань газу до Європи», — заявив гендиректор ОГТС Сергій Макогон.
Дозвіл ПП-2 здійснювати транзит газу під контролем Газпрому призведе до безповоротної зміни конфігурації української ГТС. Це усуне її як маршрут Росія-Європа, що зосередить основну частину транзиту на газогонах «Північний потік» і «Північний потік-2».
Позиція ОГТСУ наступна: сертифікація Nord Stream 2 AG як незалежного оператора суперечить європейському законодавству та підриває енергетичну безпеку України і ЄС, а також перешкоджатиме конкуренції.
Раніше голова НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко пояснював, що дасть Україні участь у процесі сертифікації російського проєкту.
Таким чином українська сторона може показати, якої шкоди євроринку завдасть ПП-2 у разі запуску. А саме, німецький регулятор буде зобов’язаний формально враховувати позицію як Нафтогазу, так і ОГТСУ у разі допуску до процедури.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас