Нафтогаз отримав рекомендації від АМКУ щодо договорів з ТКЕ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз отримав рекомендації від АМКУ щодо договорів з ТКЕ

Фондовий ринок
133
Антимонопольний комітет України надав компанії «Нафтогаз Трейдинг», що входить до складу групи «Нафтогаз», обов’язкові для розгляду рекомендації, які стосуються договорів постачання природного газу з виробниками.
Компанія, будучи монополістом, створила такі умови реалізації товару, які неможливо було б встановити за умови конкуренції на ринку, йдеться в повідомленні АМКУ.
Так, до Комітету надійшли звернення від підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) щодо вимушеного укладання ними договорів на постачання газу, що містять дискримінаційні умови. Після аналізу АМКУ виявив, що «Нафтогаз Трейдинг» встановив такі умови:
  • постачання газу за договором здійснюється за умови відсутності реєстрації споживача в реєстрі будь-якого іншого постачальника природного газу;
  • споживач зобов’язаний не допускати використання газу за договорами, укладеними з іншими постачальниками;
  • якщо споживач має намір укласти договір з іншим постачальником, він повинен виконати свої зобов’язання за розрахунками за природний газ;
  • споживач позбавляється права до червня 2024 року (включно) отримувати газ з ресурсу постачальника за фіксованою ціною, визначеною договором.
«Такі умови договору містять ознаки порушення законодавства Про захист економічної конкуренції і можуть призвести до утиску інтересів споживачів, враховуючи їхнє право вільно обирати постачальника природного газу, в тому числі і за ціновим критерієм», — сказано в повідомленні АМКУ.
Компанія повинна припинити встановлювати дискримінаційні умови і відзвітувати про виконання рекомендацій АМКУ протягом 10 днів.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас