Державні банки у першому півріччі поступилися своєю часткою ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державні банки у першому півріччі поступилися своєю часткою ринку

Фондовий ринок
321
Українські банки у першому півріччі 2021 року майже на чверть збільшили свій прибуток. Вони заробили 30 млрд грн у першому півріччі 2021 року проти 23,8 млрд грн за аналогічний період рік тому.
Про це пише Опендатабот.
При цьому банки з державною часткою отримали на 13,5% прибутку менше, ніж минулого року. Прибуток банків іноземних банківських груп зріс практично у два рази, банків з приватним капіталом — у 2,5.
У підсумку, цього року банки іноземних банківських груп та вітчизняні банки з приватним капіталом покращили свої показники прибутковості на фоні росту фінансового ринку України та падіння долі державних банків, де основним гравцем фактично є ПриватБанк.
Державні банки у першому півріччі поступилися своєю часткою ринку
Загалом ПриватБанк, за підсумками липня, скоротив свій чистий прибуток на 17.3% — до 11,6 млрд грн — у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Але це все ж у 5 разів більше, ніж сукупний чистий прибуток решти державних банків в Україні.
За розподілом чистого прибутку банківський сектор України станом на перше півріччя 2021 виглядає наступним чином: 46% — державні банки, 34% — банки іноземних груп, 19% — вітчизняні банки з приватним капіталом.
Державні банки у першому півріччі поступилися своєю часткою ринку
Це говорить про значне переформатування ринку банківських послуг України порівняно з минулим роком, коли частка державних банків у структурі сукупного чистого прибутку була більшою — 68% (23% належали банкам іноземних груп, 9% — вітчизняним приватним банкам).
Але державні банки залишаються основними драйверами прибутку у банківському секторі. У першому півріччі цього року їм вдалося стати найприбутковішими серед інших банків і заробити 14 млрд грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас