Результати солідарної системи: в Мінфіні розповіли, що чекає пенсіонерів у 2022 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Результати солідарної системи: в Мінфіні розповіли, що чекає пенсіонерів у 2022 році

Казна та Політика
1666
В Україні працює солідарна система пенсійних виплат, яка передбачає, що з податків людей, які зараз працюють, виплачуються пенсії поточному поколінню пенсіонерів. Але багато громадян свідомо не платять податки, що призводить до низького рівня пенсій.
Про це міністр фінансів Сергій Марченко розповів в інтерв’ю для «Українського радіо».
За його словами, на сьогоднішній день офіційно платять єдиний соціальний внесок (ЄСВ) українці, які працюють у державній сфері, всі інші ухиляються від сплати податків або мають законну можливість їх не платити.
«Я точно про це знаю, тому що є статистика. Свідомі громадяни повинні розуміти, що платять ЄСВ не для себе, у нас солідарна система пенсійного забезпечення. У свідомих громадян є батьки і дідусі, які отримують мізерну пенсію, вони повинні розуміти, що ЄСВ вони платять тим, хто отримує цю пенсію. Так працює солідарна система», — підкреслив міністр фінансів.
При цьому пенсійні виплати регулярно підвищують, хоч і не значно. Зокрема, з 1 березня 2022 року відбудеться індексація пенсій, які тепер будуть зростати відповідно до збільшення прожиткового мінімуму.
Крім того, в 2022 році піднімуть виплати пенсіонерам-військовослужбовцям — на це в бюджеті передбачено 1 млрд грн. Крім того, наступного року українці у віці 70+ отримають надбавку — це 3 млрд грн.
«Пенсійний фонд — реформована структура, тому я закликаю реформувати пенсійне законодавство. Ми приділяємо увагу цьому питанню, розробляємо пропозиції, щоб запустити другий рівень», — додав Марченко.

Довідка Finance.ua:

  • згідно з проектом Закону про Державний бюджет України на 2022 рік, на пенсійне забезпечення пропонується передбачити у 2022 році 200,6 млрд грн;
  • за словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, за півтора роки середня пенсія в Україні зросла майже на 25% або 784 гривні з початку 2020 року.
Як накопичити на пенсію? Як докупити страховий стаж до пенсії? Чи варто вкладати в НПФ? Відповіді на ці та інші питання про пенсію ви зможете знайти в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас