Мирослав Євсєєнко: життя після «Спліт». Як ринок відреагував на реформу та чого чекати у подальшому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мирослав Євсєєнко: життя після «Спліт». Як ринок відреагував на реформу та чого чекати у подальшому

Кредит&Депозит
607
Вже понад рік, починаючи з 1 червня минулого року, фінансовий ринок України відчув на собі істотні зміни, викликані реформою фінансового сектору. Та чи пішли вони на користь українцям та самому ринку?
Безумовно, реформа була необхідна. Перш за все для клієнтів в частині їхнього інформування про продукти, які надаються небанківськими фінустановами, захисту особистих даних та боротьбі з шахраями.
Реформа «Спліт» покликана закрити ці шпарини. Крім того, ця реформа — частина міжнародних зобов’язань України, зокрема перед ЄС. Тому законодавчі зміни на фінансовому ринку були невідворотні.
Та й в цілому прозорі, чесні та рівні для всіх учасників ринку умови сприятимуть розвитку цього сектору економіки.
Що було до реформи? Небанківський сектор довгий час залишався у відносній тіні. Це зумовлено більшою мірою тим фактом, що увага широкого загалу була, і лишається, прикутою до банків.
Хоча МФУ — невід’ємна частина вітчизняної економіки, різниця з банками вражає. Наприклад, якщо на долю банків, станом на 1 квітня минулого року, припадало 2096 млрд грн, то мікрофінансові установи контролювали 278 млрд грн, що у 7,5 раза менше.
Мирослав Євсєєнко: життя після «Спліт». Як ринок відреагував на реформу та чого чекати у подальшому
До реформи «Спліт» ринок перебував у дивному стані: всі ключові напрямки демонстрували зниження, в той час, коли фінансові компанії – приріст.
Цифри говорять самі за себе: з 2015 року кількість кредитних спілок та лізингових компаній — знизилась на 40%, страхових компаній – на 38%, ломбардів — на 34%. В той час як фінкомпанії показали приріст у 46% за той же період.
До реформи, саме на фінансові компанії припадала майже половина установ, на які поширюється реформа.
Проте, з 1040 установ — велика кількість так званих «компаній одноденок». Про темпи розвитку цієї частки ринку говорить статистика 2019 року, коли внаслідок дій Нацкомфінпослуг було виведено 260 ненадійних установ, а за підсумками року фактичне зменшення склало всього 65 компаній.
Ще одним сегментом ринку, який демонстрував сталий розвиток, стали ломбарди. За п’ять років, з 2015 до старту реформи у 2020 році ломбарди примножили свої активи на 96,2%.
«Спліт» допоміг здвинути з мертвої точки процес інформування клієнтів. Якщо раніше деякі учасники ринку могли замовчувати певну інформацію про реальну відсоткову ставку, то після реформи всі без винятку мають вести відкриту інформаційну політику.
Вже зараз можна констатувати, що реформа поступово виводить ненадійних гравців з ринку.
В той час як представники відповідальних компаній ринку демонструють значні зрушення у галузі якості сервісу, інформаційної політики, безпеки даних та у боротьбі з шахраями.
Загалом, розвиток захисту даних клієнтів буде і далі набирати обертів, з кожним днем наближаючись до міжнародних стандартів.
Запущені реформою зміни — безумовний плюс в першу чергу для клієнтів. Для учасників ринку реформа стала своєрідним викликом. Проте, цей виклик однозначно можна вважати драйвером подальшого розвитку клієнтоорієнтованості.
Наша, як учасників ринку, задача — вийти на новий, вищий рівень надання послуг та захисту даних клієнтів.
Можна впевнено прогнозувати, що реформа «Спліт» не зупинить розвиток ринку, який і надалі буде рости.
Фінкомпанії та ломбарди будуть вдосконалювати свої продукти як у частині строків, так і у фінансовій частині, зробивши продукт доступнішим.
В умовах всесвітньої пандемії розвиток ринку дещо загальмувався і, якщо не виключати можливість нових локдаунів, викликаних черговими сплесками захворюваності, то можна прогнозувати динаміку розвитку ринку на рівні 2020−2021 років, яка у наступному році складе приблизно 5%.
Мирослав Євсєєнко, керівник Департаменту управління бізнесом фінансової компанії «Благо»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас