Реновація застарілого житла: які будинки підпадають під неї — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реновація застарілого житла: які будинки підпадають під неї

Нерухомість
1093
Перші реалізовані проєкти з реконструкції застарілого житла в Україні можуть почати з’являтися вже через 3-4 роки. Finance.ua, як портал що розповідає про те, як вигідно розпоряджатися своєю нерухомістю, вирішив розповісти, яке житло підпадає під реновацію в Україні.
В українських реаліях в більшості будинків капітального ремонту не було ще з моменту спорудження, хоча капітальний ремонт і модернізація будинку може додати йому ще 40-50 років життя.
Технічний термін експлуатації панельних будинків, коли фізичний знос становить понад 81%, нормативно складає до 100 років. Зараз фізичний знос «хрущовок» досягає вже 60% і більше.
Для точного визначення місцевій владі, яка має ухвалювати рішення щодо черговості реконструкції, треба проводити регулярне технічне обстеження кожного будинку.
Сьогодні такий моніторинг навіть у Києві лише створюється.
В Києві такий житловий фонд складає 191 житловий будинок загальною площею 30,66 тис. кв. м.
Де розташовані такі будинки. У Шевченківському районі – 20,4% від загальної кількості будівель ветхого житлового фонду;
  • Голосіївському – 23%;
  • Святошинському –16%;
  • Солом’янському – 15%;
  • Подільському – 10%.
Аварійний житловий фонд складає 23 житлові будинки загальною площею 12,1 тис. кв. м, і 83% таких будівель розміщені у Шевченківському районі.
Один із важливих моментів, через що реконструкція не відбувається на практиці – чинний Закон не визначає конкретно, хто має бути її замовником.
Новий же законопроєкт чітко прописує, що замовником реконструкції повинні бути виконавчі органи сільських, селищних і міських рад.
У чинному Законі прописано, що реконструювати можна лише 5-поверхові будівлі, так звані «хрущовки».
Закордонний досвід. Для прикладу, у Східній Німеччині, щоб люди їх не покидали, п’ятиповерхові хрущовки перетворюються в 3-4-поверхові, з великими терасами та сучасною архітектурою. У Великій Британії багато панельних багатоповерхівок просто позносили. А Латвія взяла курс на максимальну енергоефективність при оновленні житлового фонду.

Довідка Finance.ua:

  • що таке «застаріле житло». Відповідно до визначення, наданого у статті 1 Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», застарілий житловий фонд – це сукупність об’єктів житла до п’яти поверхів, крім садибної забудови, які за технічним станом не відповідають сучасним нормативним вимогам щодо безпечного і комфортного проживання, граничний строк експлуатації яких збіг або знос основних конструкційних елементів яких становить не менше 60%.
  • Аварійним визнається житловий будинок, у якого фізичний знос будинку становить 81-100 %.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас