Вартість угод із продажу земельних ділянок фіксується тільки в половині випадків - KSE — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість угод із продажу земельних ділянок фіксується тільки в половині випадків - KSE

Аграрний ринок
253
Дані про вартість угод купівлі-продажу земельних ділянок фіксуються в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно в 54% випадків, що ускладнює отримання достовірних статистичних даних про функціонування ринку землі та їх аналіз.
Про це повідомив експерт Київської школи економіки (KSE) Олег Нев’євський.
«Майже в 54% випадків ми бачимо зафіксовані ціни в Реєстрі прав на нерухоме майно. Це вже питання співпраці з Міністерством юстиції, яким чином працює нотаріат, та інші організаційні речі. Законодавство України передбачає прямою нормою реєстрацію цін на земельні ділянки. Це в певному аспекті є проблемою, і над цим потрібно працювати, щоб у нас в 100% випадків фіксувалися ціни», — зазначив експерт.
Він підкреслив, що профільним відомствам необхідно працювати над тим, яким чином дані про угоди із землею вносяться до відповідних реєстрів, а також наскільки уніфікована інформація, що міститься там.
«Але я сподіваюся, що це питання технічне, і воно буде з часом вирішене, ми не будемо мати таких питань, і 100% угод буде мати реєстрацію цін», — зазначив Нев’євський.
Він також уточнив, що цифра в 54% – середня по країні, істотно різниться в регіонах. Так, у Хмельницькій області в реєстрі зафіксована вартість 78,7% угод з купівлі-продажу землі, Донецькій — 75,4%, Києві – 75,3%, тоді як у Луганській — 12,5%, Закарпатській — 23,2%, Івано-Франківській — 28,0%.
У свою чергу заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Дзьоба пояснив відсутність даних про вартість угод з купівлі-продажу землі особливостями ведення реєстру.
«Щоб не створювалося відчуття, що хтось щось намагається приховати: є особливості ведення Реєстру речових прав на нерухоме майно, буває спільна власність, буває, що одним договором фіксують продаж кількох земельних ділянок. Таким чином, нотаріус просто не знає, яку ціну вносити. Тому графа залишається вільною, а сам реєстр технічно не зобов’язує заповнювати цю колонку, тому і виникають такі ситуації», — пояснив заступник міністра.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас