Аналітики назвали професії жінок, які є потенційно вразливими через пандемію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики назвали професії жінок, які є потенційно вразливими через пандемію

Особисті фінанси
451
Через пандемію і карантинні обмеження у світі було втрачено 8,8% робочих годин, а це дорівнює 255 млн робочих місці. Це у 4 рази більше, ніж під час кризи 2008 року. Також, за даними Міжнародної організації праці, у цей же час зайнятість жінок скоротилась на 4,2%.
Про це розповіли аналітики Центру економічних стратегій під час презентації дослідження «Вплив коронакризи на ринок праці».
В Україні, за результатами дослідження, жіноча зайнятість, як і чоловіча, скоротилась на 4%, хоча працюючих жінок на 10% менше, ніж чоловіків.
Чому так? Експерти виділили три основні причини:
  • вища концентрація жінок у секторах, напряму уражених карантинними обмеженнями (сфера послуг і торгівля: 70%);
  • закриття шкіл та дитсадків: вплив на жінок у продуктивному для кар’єри віці – 30−39 років;
  • крім того, прискорилась автоматизація бізнесу.
Аналітики назвали професії жінок, які є потенційно вразливими через пандемію
«Також ми подивилися, у яких професійних кластерах спад у зайнятості жінок був найвищим у 2020 році: перш за все це „Кервіництво та держслужба“ — мінус 7%. Друге місце посіли дослідниці та інженерки — мінус 4,7%», — зазначила Ганна Сахно, авторка дослідження та економістка ЦЕС.
Потенційно вразливі професійні кластери жінок. Експерти проаналізували чутливість професійних кластерів до двох видів ризиків — ризику автоматизації внаслідок коронакризи та ризику втратити роботу через нову хвилю пандемії.
Потенційно вразливими дослідники вважають 4 професійні групи — це 4,4 млн українок або 58% усіх зайнятих жінок.
Аналітики назвали професії жінок, які є потенційно вразливими через пандемію
Як трансформується ринок праці? До 2020 року 15% робочих місць у світі (400 млн) можуть зникнути через діджиталізацію — таку оцінку дали аналітики McKinsey Global Institute ще до початку пандемії.
Також зникатимуть робочі місця, де людська фізична праця може бути замінена машинами. Крім того, під загрозою автоматизації опиниться й кластер офісних працівників.
Аналітики назвали професії жінок, які є потенційно вразливими через пандемію
Які професії будуть з’являтися? Зростатиме попит на окремі групи працівників робітничих професій. Найменше автоматизація загрожує галузям, зав’язаним на людському спілкуванні – сфера догляду та клієнтська підтримка (няні, медсестри, фахівці з психологічного здоров’я, оператори кол-центрів);
  • буде зростати роль навичок на противагу диплому про освіту. Компанії шукають кросгалузевий досвід та розвинуті «м’які» навички;
  • робітникам середнього та нижчого рівня кваліфікації потрібні будуть цифрові навички.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас