В Україні змінять правила вступу у спадщину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні змінять правила вступу у спадщину

Казна та Політика
57656
В Україні можуть змінити правила вступу у спадщину. З відповідною ініціативою виступили в Мінсоцполітики.
У відомстві запропонували розробити механізм компенсації коштів, які держава витратила на утримання літніх громадян в органах опіки, пише ubr.ua.
У Мінсоцполітики зазначають, що родичі літніх людей, які були на утриманні держави, вступаючи у спадщину, повинні будуть компенсувати державі всі витрати.
«Такі пропозиції фактично порушують Конституцію України. Тобто встановлюють заздалегідь провину осіб і фактично намагаються зняти відповідальність держави за виконання тих зобов’язань, які вона повинна виконувати», — зазначив адвокат, старший партнер АК «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
«Якщо держава вважає, що має право забрати своє, то нехай в загальному порядку звертається до спадкоємців, як це передбачає Цивільний кодекс (в межах тих же шести місяців). І отримувати компенсацію (якщо вона і належить їй) держава повинна в загальному порядку як кредитор за рахунок майна після розподілу, але ніяк не позачергово», — заявив партнер ЮК ExpatPro Платон Даниленко.
Строк вступу у спадщину, у разі смерті близького родича, за законом становить шість місяців.
За цей час спадкоємець повинен звернутися до нотаріуса, де повинен відмовитися від спадщини або прийняти спадщину.
Ті, хто проживав разом — зареєстровані за однією адресою — автоматично вступають у спадщину.
Якщо хтось не бажає прийняти спадщину, протягом пів року повинен піти до нотаріуса і написати відповідну заяву про відмову.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас