Топ-3 інструменти для успішного розвитку агробізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-3 інструменти для успішного розвитку агробізнесу

Аграрний ринок
47
Топ-3 інструменти для успішного розвитку агробізнесу
На досвіді Банку Альянс
З 1 липня в Україні офіційно стартував ринок сільськогосподарських земель. За новими правилами, купувати до 2024 року сільськогосподарську землю мають право лише фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. З 1 січня 2024 року – право купувати землю отримають і юридичні особи.
Скільки коштуватимуть ці 100 га та де брати фінансування для їх придбання? Українські банки передбачили таке питання і вже готові до кредитування фермерів та фізичних осіб на старті Земельної реформи.
Щодо Банку Альянс, то банк фінансує аграріїв вже не перший рік, тож до відкриття ринку землі готувався заздалегідь. Зараз ми маємо на меті стати лідером серед кредитних установ в агросекторі, пропонуючи різноманітні програми для ефективного розвитку. Що пропонує Банк Альянс агрокомпаніям, розповідає голова правління Юлія Фролова.
Фінансування агропідприємств з використанням фінансових аграрних розписок
Зазвичай, головна потреба нашого клієнта – вирощування врожаю. Власне, це і є основний процес, що вимагає достатнього фінансування.
Фінансування з використанням фінансових аграрних розписок – це універсальний кредитний продукт, що покриває витрати на вирощування сільськогосподарських культур. А погашення відбувається вже за рахунок реалізації врожаю.
Працюючи з агробізнесом не один рік, знаємо, що у цій галузі цінується швидкість. Затягнув збір урожаю на один день? Недоотримав прибуток. Довго чекав на відповідь від підрядників – знов мінус у бюджеті. В Альянс Банку ми поважаємо час клієнта та надаємо швидке рішення щодо фінансування, де цінується кожна хвилина.
Які переваги для бізнесу?
  1. Термін – до 12 місяців.
  2. Застава – фінансові аграрні розписки з коефіцієнтом покриття суми кредиту заставою ФАР 1,3.
  3. Максимальна швидкість прийняття рішень на ринку.
Доступні кредити 5-7-9 % річних
Підтримка держави при отриманні кредитів – найбільш поширений запит серед підприємців. Тому Банк Альянс – один з перших комерційних банків, який став уповноваженим банком за державною програмою кредитування малого і середнього бізнесу «Доступні кредити 5-7-9». Це ще один варіант вирішення питання щодо фінансування.
За цією програмою агропідприємства та фермери можуть інвестувати кошти в придбання сільгосптехніки та обладнання, провести модернізацію складів під низькі процентні ставки.
Хто може скористатися програмою?
Важливо: Скористатися програмою можуть клієнти малого та середнього бізнесу з розміром річного доходу від реалізації не більш ніж 20 млн євро, як юридичні особи так і ФОП.
Які параметри фінансування?
  • Строк здійснення діяльності – не менше 6 місяців.
  • Вид кредиту: невідновлювальна кредитна лінія.
  • Термін дії лінії (траншу) – до 5 років.
  • Забезпечення – об’єкт фінансування, рухоме/нерухоме майно, порука.
  • Розмір кредиту – до 50 000 000 грн.
Програма фінансування аграрної галузі спільно з Європейським інвестиційним банком
Рівно рік, як Банк Альянс став учасником Спільних Проєктів України та Європейського інвестиційного банку «Основний кредит для МСП та компаній з середнім рівнем капіталізації» та «Основний кредит для аграрної галузі-Україна», в рамках яких Банком було залучено кошти у обсязі 20 млн. євро.
Кошти позики ЄІБ можуть бути спрямовані на кредитування довгострокових інвестиційних потреб (до 10 років) та середньострокового обігового капіталу (від 2 років) підприємств приватного аграрного сектора економіки.
Хто може скористатися програмою?
  1. Малі та середні підприємства з кількістю персоналу до 250 осіб.
  2. Підприємства із середнім рівнем капіталізації з кількістю персоналу від 250 до 3000 осіб.
  3. Підприємства з кількістю персоналу понад 3000 осіб, які реалізують інвестиції в галузі енергоефективності та/або захисту навколишнього середовища, розвитку соціальної інфраструктури
Цільове призначення фінансування
Призначення інвестицій за програмою ЄІБ закривають майже всі потреби аграрного сектору:
  • Розвиток переробки сільськогосподарської продукції, харчової промисловості.
  • Виробництво/сушіння/очищення основних зернових/олійних культур.
  • Модернізація та сертифікація виробничої інфраструктури, включаючи інвестиції в сільськогосподарські машини та обладнання.
  • Розширення та модернізацію потужностей для дистрибуції/логістики зернових та олійних культур.
  • Відновлення виробництва рибних господарств, включаючи інфраструктуру та облаштування ставків, розвиток рибних господарств.
З детальним переліком цільового призначення можна ознайомитись за посиланням
Як бачите, пропозиції для розвитку агробізнесу є і вони різні.
Попит на участь у проєктах більш ніж високий – Банком вже отримано заявок на загальну суму – понад 11 млн. євро. І це лише за агронапрямком.
На такий попит впливає і можливість довгострокового фінансування, і значно нижча вартість кредитування, і швидкість у прийнятті рішень від Альянс Банку.
Отримати фінансування можуть як компанії, що мають значний досвід у своїй справі, так і ті, що тільки започатковують свою власну справу. Ми завжди відкриті та раді працювати у вашій команді.
Контактний центр «Банк Альянс» працює цілодобово: 0 800 60 2222
Для дзвінків з-за кордону діє номером +38 044 224 66 76.
За матеріалами:
Альянс Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас