Реконструкція та знесення застарілого житла: як відбуватиметься і куди виселятимуть мешканців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реконструкція та знесення застарілого житла: як відбуватиметься і куди виселятимуть мешканців

Нерухомість
6942
Законопроєкт щодо комплексної реконструкції кварталів застарілого житла запустить процес оновлення у містах.
Про це заявляє заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.
Ключові зміни, передбачені законопроєктом, стосуються, зокрема, алгоритму прийняття рішення про реконструкцію кварталів застарілого житла.
Орган місцевого самоврядування перед тим, як схвалити рішення про необхідність проведення реконструкції, має здійснити інвентаризацію житлового та нежитлового фондів в межах населеного пункту. За її результатами буде прийматися рішення про віднесення наявних об’єктів до застарілого фонду, а також затверджуватися програма з реконструкції, яка перед цим має пройти громадське обговорення.
Щодо відселення мешканців на час проведення реконструкції законопроєкт передбачає два варіанти:
  • на вибір власника чи орендаря квартири в стартовий будинок на постійній основі, або ж в маневрений фонд для тимчасового проживання на час проведення реконструкції.
Інвестора-забудовника, який здійснюватиме проєкт реконструкції кварталу, обиратимуть через конкурс.
Реконструкції підлягатимуть не лише багатоквартирні будинки, а й наявні об’єкти інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, які розташовані в межах кварталу, що буде реконструюватися.
Змінами удосконалюється й процедура компенсації власникам застарілого житла. Зокрема, передбачається, що мешканець будинку матиме право:
  • повернутися в свою квартиру після завершення реконструкції будинку;
  • отримати компенсацію за квартиру, тобто фактично продати її інвестору-забудовнику;
  • збільшити площу квартири завдяки купівлі додаткових метрів, або навпаки, продати квадратні метри і зменшити площу.
Також зміниться й умова для прийняття рішення мешканцями будинку про участь у програмі з реконструкції – воно прийматиметься на загальних зборах мешканців відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».
«Рішення зборів власників про участь їх будинку в програмі з реконструкції кварталу або мікрорайону вважатиметься прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75% загальної площі всіх приміщень багатоквартирного будинку. Якщо співвласники не дійдуть згоди і не приймуть рішення, їх багатоквартирний будинок буде виключений із програми», – повідомила Наталія Козловська.
Крім того, законопроєктом розширюється перелік джерел фінансування проєктів реконструкції. Зокрема, вони фінансуватимуться за кошти державного та місцевих бюджетів, інвесторів-забудовників, підприємств та організацій, на балансі яких знаходяться об’єкти нерухомого майна. ОСББ також матимуть змогу брати активну участь у реалізації заходів з реконструкції свого будинку.
До речі, телеграм-каналі Finance_ukr ми також публікуємо багато корисної інформації щодо нерухомості. Підписуйтесь та слідкуйте за новинами!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас