У «Нафтогазі» розповіли, чим може обернутися сертифікація «Північного потоку-2» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У «Нафтогазі» розповіли, чим може обернутися сертифікація «Північного потоку-2»

Енергетика
822
Німеччина має виходити з принципу європейської солідарності, а також враховувати нещодавнє рішення суду ЄС щодо газопроводу OPAL при розгляді заявки оператора «Північного потоку-2» на сертифікацію.
Про це заявив голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в інтерв’ю Радіо Свобода.
«Принцип солідарності, який підтверджений рішенням Європейського суду по OPAL, має бути обов’язково застосований німецьким регулятором. Раніше німецький регулятор не хотів його застосовувати. Він говорив: ми дивимося тільки на Німеччину, нам не важливо, що відбувається в інших країнах. Європейський суд сказав: Ні! Німецький регулятор зобов’язаний враховувати інтереси інших країн», — цитує Вітренко прес-служба «Нафтогазу».
Він підкреслив, що запуск «Північного потоку-2» завдасть шкоди не тільки Україні, але і ряду інших країн регіону.
«Навіть якщо ми говоримо: добре, Німеччина — це країна ЄС, а Україна поки не є країною ЄС, але є Польща. Український газопровід йде до Німеччини через Словаччину та Австрію, через Словаччину і Чехію, а також через Польщу. Це країни ЄС! І це наші геополітичні партнери — разом ми будемо робити так, щоб і німецький регулятор, і Європейська комісія цього разу обов’язково забезпечили відповідність принципу солідарності, який якраз і затвердив Європейський суд, прийнявши відповідне рішення. Воно дуже своєчасне і дуже важливе для України», — сказав голова правління «Нафтогазу».
Він підкреслив, що сертифікація оператора «Північного потоку-2» також суперечила б нормам Третього енергопакету ЄС.
«Ця компанія контролюється „Газпромом“ і Путіним (президентом РФ). А європейське законодавство якраз говорить про те, що не може група осіб або одна особа контролювати та видобуток, і транспортування газу. Це записано навіть у спільній заяві США і Німеччини — вони кажуть, що зроблять все, щоб європейське законодавство і Третій енергопакет були застосовані та щодо букви закону, і щодо духу закону. Повинні зробити так, щоб цей оператор не був сертифікованим, оскільки він не буде реально незалежним», — зазначив Вітренко.
Він також нагадав, що Росія, всупереч європейському законодавству, блокує доступ третіх сторін до транспортування газу як через свої «потоки», так і через український маршрут.
«Оператор „Північного потоку-2″ не забезпечуватиме вільний доступ для третіх сторін — щоб всі компанії могли з Росії через цей газопровід транспортувати газ до Німеччини, а не тільки“ Газпром» — ми будемо на цьому наполягати", — додав голова правління «Нафтогазу».
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас