Заступник Федорова: Криптовалюти і анонімність — це міф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник Федорова: Криптовалюти і анонімність — це міф

Фінтех і Картки
1417
Заступник міністра цифрової трансформації України Олександр Борняков під час Міжнародного форуму «Податкова амністія 2021», який відбувся 27 липня в Києві, розвіяв популярну хибну думку, що криптовалюти гарантують анонімність.
За його словами, всі криптоактиви — навпаки, протилежність анонімності.
«У той момент, коли розкривається (за непрямими ознаками, між іншим) власник, по суті приналежність номера криптогаманця до якогось прізвища, далі всі транзакції за всю історію видно будь-якій особі. І це публічна інформація», — заявив заступник міністра.
Як пояснює Борняков, якщо десь колись проскочила інформація, що гаманець ваш, всі транзакції мінімум за 10 років будуть видні. І не важливо, де ця інформація з’явилася — тут чи за кордоном.
«Всі транзакції буде видно. І неможливо збрехати на відміну від банківських грошей або тим більше кешу. Будь-який фахівець податкової з мінімальною підготовкою може подивитися і сказати, в який момент скільки ви придбали, скільки продали, який на той момент був курс, куди ці гроші пішли і куди вони пішли далі. Це реальність», — зазначив чиновник.
Борняков каже, що сьогодні існують інструменти, наприклад Crystal, Chainalysis, які дозволяють просто вбити номер гаманця і побачити щодо нього всю інформацію.
«Це настільки просто, що розібратися може навіть школяр, це не вимагає якихось спеціальних навичок. Там все видно. Вони ділять по класах навіть, показують аналітику, вам нічого робити не треба. Вони покажуть, скільки грошей прийшло з вкрадених гаманців, скільки грошей прийшло з міксерів (сервіс, призначений для анонімізації, за допомогою якого можна заборонити відстеження своїх транзакцій, — Ред.), скільки грошей прийшло з майнінгу. Там можна робити різні вибірки. Переоцінений міф, що криптовалюта — це анонімно. До пори до часу», — підкреслив Борняков.
Що ж, частка раціональності в його словах є. Зазначимо, на початку липня Національне бюро Ізраїлю по боротьбі з фінансуванням тероризму наклало арешт на 84 електронні гаманці, що зберігають Bitcoin, Ethereum, Dodgecoin, Tether та інші криптовалюти вартістю $ 7,7 млн.
За офіційною версією, ці криптогаманці належать ХАМАС — організації, яку в Ізраїлі вважають терористичною.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас