В Україні запустять електронну торгівлю біопаливом, яке може замінити газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні запустять електронну торгівлю біопаливом, яке може замінити газ

Енергетика
285
В Україні мають намір запустити систему електронної торгівлі твердим біопаливом і затвердити вимоги до його якості. Це передбачено законопроектом Міністерства енергетики та Держенергоефективності, який готовий до внесення на розгляд Кабінету міністрів, повідомила заступник міністра Юлія Підкоморна.
Документ передбачає створення ринкового механізму торгівлі біопаливом — єдиної системи електронної торгівлі (СЕТ). У 2021 році 20% такого палива має продаватися через СЕТ, а до 2025 року — 100%. За порушення умов торгівлі введуть адміністративну відповідальність.
Також законопроект затверджує вимоги до якості твердого біопалива, яке продається на біржі.
За словами Підкоморної, Україна має значний потенціал замінити природний газ еко-паливом.
«В Україні щорічно утворюється близько 94 млн тонн відходів сільськогосподарських культур. З них 37% (34 млн тонн) — це частка, яка реально доступна і яку можна використовувати в енергетичному секторі. Потенціал заміщення природного газу з відходів сільського господарства становить 9,3 млрд куб. м щорічно», — зазначила заступник міністра.
Вона додала, що за останні 6 років в Україні вже введено понад 2,4 ГВт потужностей на біомасі. Це вдалося завдяки створенню державного механізму стимулювання: введення тарифу на тепло з біомаси на рівні 90% тарифу на тепло з газу, збереження «зеленого» тарифу на електроенергію з біомаси на рівні 12,39 євроцентів/кВт до 2030 року та інше.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас