У Мінфіні пояснили, як зміни до Податкового кодексу стосуватимуться людей, які продають власне житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні пояснили, як зміни до Податкового кодексу стосуватимуться людей, які продають власне житло

Нерухомість
3137
Норма законопроєкту про зміни до Податкового кодексу щодо скасування пільги з ПДВ на операції з постачання житла на вторинному ринку не стосується фізичних осіб, які продають або збираються продати своє житло на вторинному ринку, оскільки вони не є платниками ПДВ.
Про це написав міністр фінансів Сергій Марченко у Facebook.
В телеграм-каналі Finance_ukr ви також знайдете інформацію щодо цін на нерухомість в Україні. Підписуйтесь та слідкуйте за ринком нерухомості разом з нами!
«Норми законопроєкту №5600 не матимуть значного впливу на вартість новозбудованого житла. Маніпуляції, які гуляють інформаційним простором, пояснюються просто — ті, хто отримував надприбутки від перепродажу квартир, не сплачуючи при цьому податки, з прийняттям 5600 будуть змушені їх платити», — пояснив міністр.
За його словами, враховуючи, що різниця вартості 1 кв. м житла в різних районах міста Києва сягає майже 100 тис. грн (від 17 тис. грн до 110 тис. грн), при однаковій собівартості будівництва, податки не мають прямого впливу на вартість житла, адже вона формується у більшості випадків попитом на ринку.
«Норма законопроекту 5600, щодо відміни пільги з ПДВ на операції з постачання житла на вторинному ринку, взагалі не стосується фізичних осіб, які продають, або збираються продати, своє житло на вторинному ринку оскільки фізичні особи — громадяни не є платниками ПДВ», — наголосив Марченко.
Вона стосуватиметься посередників на будівельному ринку, які, нічого не створюючи, отримують шалені прибутки (обсяг доходів більше 22 млрд грн на рік), а до бюджету не сплачують ні ПДВ ні податок на прибуток.
Він додав, що на сьогодні перше постачання новозбудованого житла оподатковується ПДВ за ставкою 20%, крім операцій з першого постачання доступного житла та житла, що будується із залученням державних коштів, — звільнені від оподаткування, ця пільга діятиме і надалі.
«Звільнення від ПДВ продажу житла на вторинному ринку насправді використовується в будівельній галузі в схемах мінімізації сплати податків, що існують вже багато років. Саме ці схеми ми намагаємось зруйнувати в законопроекті 5600», — пояснив міністр.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас