Українці тримають «під подушкою» близько $50 млрд — Гетманцев — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці тримають «під подушкою» близько $50 млрд — Гетманцев

Казна та Політика
3183
На сьогоднішній день українці тримають «під подушкою» близько $ 50 млрд.
Голова податкового комітету Данило Гетманцев вважає, що якщо на тлі амністії капіталів громадяни покажуть хоча б $ 10−20 млрд, то це «стане перемогою».
Очікування щодо цифр будувалися на досвіді інших країн. Зокрема — Індонезії та Аргентини.
«Ніхто не може точно розрахувати ефект від амністії, оскільки амністія — річ тонка. І ми повинні розуміти, що вона залежить від багатьох факторів: довіри до держави, готовності громадян взяти участь в амністії і від тих законодавчих наслідків, які йдуть після амністії капіталу», — сказав Гетманцев.
Що ж до Аргентини, яка хоч і непорівнянна за спроможністю громадян, але порівнянна за кількістю населення, то нардеп звертає увагу, що амністію капіталу там проводили в 2017 році. До того ж — дуже успішно. Саме на зіставленні отриманих там цифр Гетманцев і припустив, що українці задекларують близько $ 20 млрд.
Нагадаємо, 15 червня Рада прийняла в цілому законопроект № 5153, який передбачає введення в Україні податкової амністії. Закон пропонує з 1 вересня 2021-го до 1 вересня 2022 року провести добровільне декларування активів фізосіб, які були придбані до 1 січня цього року, але з яких не були сплачені податки.

Довідка Finance.ua:

  • Навколо податкової амністії циркулює багато хибних чуток. Головна з них — примусове декларування доходів. Заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член партії «Слуга народу» Олександр Ковальчук раніше зазначив, що держава не карає, а дає можливість громадянам повернути гроші та інші активи в прозорий легальний обіг.
  • Банкіри вважають, що прийнята парламентом податкова амністія може не стати успішною через вимоги фінансового моніторингу, але навіть без цієї амністії українці стали повертати капітали в країну.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватися ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас