НБУ пояснив падіння ВВП у І кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пояснив падіння ВВП у І кварталі

Казна та Політика
247
Фактичне падіння ВВП у І кварталі виявилося глибше за оцінку Національного банку через повільне відновлення сектору послуг на тлі карантину.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
У I кварталі +2021 реальний ВВП скоротився на 2,2% у річному вимірі, а в порівнянні з IV кварталом 2020 знизився на 1,2% у сезонно скоригованому вираженні.
До речі, всі актуальні новини, які так чи інакше впливають на ваш гаманець, ми оперативно публікуємо у телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь! 🤫
У регулятора кажуть, що ослаблення економічного відновлення на початку року було очікуваним. На це вплинули карантин у січні та березні, складні погодні умови та конкуренція на окремих зовнішніх ринках.
Фактичне падіння економіки виявилося трохи глибшим за оцінку Національного банку, опубліковану в інфляційному звіті за квітень 2021 року. Це пов’язано, перш за все, з погіршенням низки показників реального сектора в березні та повільним відновленням сектора послуг на тлі карантину.
Основну підтримку економіці в I кварталі надавало споживання домогосподарств. Кінцеві витрати домогосподарств зросли на 4,4% г/г.
Водночас карантинні заходи привели до уповільнення зростання приватного споживання в порівнянні з IV кварталом 2020 (5,3% г/г).
Збільшення кінцевих споживчих витрат сектору загальнодержавного управління також сповільнилося (до 3,2% г/г у порівнянні з 4,1% г/г у IV кварталі 2020 року), відображаючи стриману фіскальну політику на початку року.
Інвестиційна активність повільно оживала, але все ще стримувала відновлення економіки.
Незважаючи на активізацію інвестиційної діяльності на окремих підприємствах, падіння валового нагромадження основного капіталу в I кварталі зберігалося, хоча й істотно сповільнилося (до 7,8% г/г) у порівнянні з IV кварталом 2020 (26,5% г/г).
Все це позначилося на результатах оптової торгівлі та транспорту.
У НБУ вважають, що починаючи з II кварталу 2021 року економіка повернеться до стійкого відновлення.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас