Обов'язки вкладника банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обов'язки вкладника банку

Кредит&Депозит
4884
Відкриваючи в банку депозитний або поточний рахунок, вкладник набуває не тільки права, а й певні зобов’язання.
Про це нагадує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на сторінці у Facebook.
Відкриття, обслуговування і закриття рахунків вкладникам у національній та іноземній валюті або банківських металах здійснюються в порядку, встановленому законодавством.
Банк відкриває рахунок лише після здійснення ідентифікації та верифікації клієнта, а також інших заходів, передбачених законодавством з питань фінансового моніторингу.
Обов’язки вкладника:
  • вкладник зобов’язаний надати банку паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та ІПН;
  • на вимогу банку як суб’єкта первинного фінансового моніторингу вкладник, зокрема, має надати офіційні документи та/або належним чином засвідчені копії документів щодо належності до публічних діячів, осіб, близьких або пов’язаних із публічними діячами, а також документи для з’ясування джерел походження коштів.

Як ефективно працювати з депозитами 👛

Надалі вкладник зобов’язаний своєчасно (зазвичай, терміни визначаються умовами договору) повідомляти банк (надавати банку необхідні документи) у випадку зміни прізвища, ім’я, по батькові, місця проживання, заміни паспорта тощо.
До інших зобов’язань вкладника належать:
  • вносити на рахунок кошти в сумі та терміни, передбачені договором;
  • здійснювати операції за рахунками, відповідно до законодавства України;
  • оплачувати послуги банку, відповідно до його тарифів;
  • належним чином виконувати умови укладеного з банком договору;
  • дотримуватись правил використання платіжної картки, наприклад, не розголошувати нікому реквізити картки, такі як, номер картки, CVV2/CVC-код, термін дії картки, PIN-код, не надавати її у користування іншим особам, негайно повідомити банк про втрату картки, підозру на її несанкціоноване використання;
  • не використовувати поточні, що відкриваються для власних потреб, рахунки для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.
Також вкладник повинен:
  • згідно з Інструкцією про порядок здійснення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб захисту прав та охоронюваних законом інтересів вкладників, до укладення договору банківського вкладу/рахунку вкладник має ознайомитися зі змістом Довідки про систему гарантування вкладів фізичних осіб та підтвердити її одержання своїм підписом, якщо він не має рахунків у цьому банку;
  • після укладення договору ознайомлюватися з Довідкою потрібно не рідше одного разу на рік у спосіб, визначений договором.
У свою чергу, банк має право відмовитися від надання послуги або проведення фінансової операції у разі відмови вкладника від ознайомлення з Довідкою та підтвердження її одержання та/або ненадання вкладником необхідної інформації, у т.ч. документів, передбачених законодавством.
«Сторонам договору для належного виконання його умов необхідно дотримуватись зобов’язань, передбачених таким документом та законодавством України. Тому уважно читайте проект запропонованого договору, якщо потрібно, отримайте консультацію у працівника банку, і тільки після цього підписуйте», — наголосили у Фонді гарантування.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас