Юлія Барабаш: Bitcoin та інші... якого розвитку очікувати від криптоіндустрії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Барабаш: Bitcoin та інші... якого розвитку очікувати від криптоіндустрії

Фінтех і Картки
4011
Дванадцять років тому ще ніхто не знав значення слова «криптовалюта». Всього 5 років тому вона асоціювалася тільки з Bitcoin.
В 2021 році існує близько 2300 різновидів цифрових валют. Цей спосіб оплати впевнено рухається в офлайн і претендує на статус повноцінного виду платежів, поряд з фіатними валютами.
Спочатку криптофінанси замислювалися як демократичний і відкритий вид платежів, який виступає альтернативою централізованим фінансовим системам.
Хоча поки з цим і непросто, великі світові лідери проявляють все більший, але все ще обережний інтерес до крипти. Корпорації та фонди, як Morgan Stanley, активно диверсифікують свої інвестиційні портфелі криптовалютами. MS розглядає можливість інвестування в криптовалюту $150 млрд, а MicroStrategy в березні придбала ВТС ще на $15 млн і загальна сума інвестицій компанії досягла $2,186 млрд.
Також, тенденції задають світові гіганти як Amazon, Google, Microsoft, PayPal. Так, нещодавно Джеф Безос заявив про можливість оплачувати покупки на платформі Bitcoin через «Purse.io», в той час як Міжнародний G-пошуковик оновив API для роботи з платіжними системами і додав криптовалюту як спосіб цифрової оплати. А операційну систему Windows і рішення X-box теж можна придбати за цифрові монети.
Американці активно впроваджують “крипту” в Р2Р-переказах: клієнти PayPal З США можуть використовувати для платежів Bitcoin, Ethereum і Litecoin.
Чому варто задуматися про криптовалютні способи оплати?
  • Згідно з прогнозами дослідницької організації (Juniper Research), обсяг транскордонних криптовалютних платежів у найближчі 4 роки збільшиться в 25 разів — до $4,4 трлн в 2024.
Відповідно, впровадити подібне рішення означає стати на крок попереду конкурентів. На фінтех просторах також з’явилася інформація про те, що системи електронних платежів Samsung Pay і Google Pay додадуть інструменти для роботи з криптовалютою, хоча виробники поки не дали цього щодо офіційних коментарів.
  • Розширити свою аудиторію. Так, міжнародна платіжна система Mastercard оголосила про плани реалізувати в 2021 році підтримку деяких криптовалют у своїй мережі, спираючись на внутрішнє дослідження, яке показало, що близько 40% споживачів з 18 країн світу планують використовувати «крипту» як засіб платежу вже в наступному році.
Серед респондентів, 77% молодих людей зацікавлені в тому, щоб дізнатися більше інформації про цифрові активи. Це пряма можливість “добути” собі найпрогресивніших клієнтів. Яскравий приклад, додаток crypto.com, який отримав членство в PS “VISA”.
  • Незважаючи на високу волатильність, через відсутність гарантій підтримки державами та інших плюшок «фіатних» грошей, криптоплатежі – це свобода: тут абсолютно рівні як клієнт із Сінгапуру, так і з Венесуели, а також відчутно нижчі комісії, в порівнянні з традиційними платіжними системами, особливо на великих сумах.
Що стосується b2c-ринку, то для прикладу, в Італії онлайн-шопінг з оплатою Bitcoin популярніший, ніж Visa, Mastercard і American Express.
Не менш яскравий приклад з ОАЕ: блокчейн-стартап Arabian Chain Technology анонсувала запуск власної цифрової валюти DubaiCoin як платіжного засобу в магазинах Дубая офлайн і онлайн.
Сотні торгових точок вже використовують рішення DubaiPay, тому також розглядається інтеграція DubaiCoin в цю локальну платіжну систему. Світові фастфуд гіганти KFC і BurgerKing, вже також приймають криптоплатежі. За даними Сoinmap.org станом на травень 2021 у світі існує 22 271 точка прийому платежів від ритейл-точок до кафе і криптоматів.
Які ж складнощі на шляху зменшення волатильності криптовалют і їх повноцінного впровадження?
Збільшити ліквідність цифрових валют допоможе створення зрозумілих екосистем навколо них, а також збільшення цифрової грамотності населення. Так, у згаданому мною вище опитуванні від MasterCard, 77% опитаних респондентів висловили зацікавленість в тому, щоб дізнатися більше інформації про цифрові активи, а 75% з них згодні з тим, що вони використовували б крипту, якби розуміли її краще.
Відповідно, прогрес почнеться з підвищенням рівня ІТ і цифрової грамотності населення.
Ще одним важливим аспектом є законодавча регуляція. Вона виступає як драйвером волатильності, також може і привести до зміцнення позицій «крипти».
Наприклад, в Сінгапурі вже рік діє повноцінне законодавче регулювання криптокомпаній і валют, а також реєстрація в системі MAS і отримання ліцензій на здійснення діяльності.
В Естонії та інших прибалтійських країнах розроблено окреме криптозаконодавство, яке успішно функціонує і робить ці країни «раєм» для подібних операцій.
Водночас, президент Швейцарської Федерації блокчейну Хайнц Теннлер обіцяє одну з найбільш передових нормативно-правових баз у світі в 2021 році.
До вигідних з точки зору оподаткування та операцій з цифровими валютами можу віднести Мальту, Австрію, Люксембург і Швейцарію: всі вони активно адаптують законодавство і розробляють податкові норми для повноцінного циркулювання криптовалют.
Можу відповідально заявити, що поки в Євросоюзі одне з найбільш прихильних ставлень до «крипти» і цифрових активів загалом: наприклад, Швеція закінчила тестування цифрової крони, а в прогресивній Німеччині такі фінансові активи не підлягають оподаткуванню, але при цьому вважаються приватною власністю, що робить країну криптовалютною податковою Гаванню. Та й у самому ЄС подумують про єдиний цифровий євро.
У Китаї ж, навпаки, влада всіляко купірує криптодіяльність, блокуючи біржі, забороняючи майнінг і володіння активами за кордоном. Подібна політика Піднебесної значно вплинула на курс ВТС в першому кварталі поточного року.
Що стосується США, нове законодавство (згідно з яким банкам дозволяють відкривати криптовалютні рахунки і зберігати кошти клієнтів у криптовалюті), — це справжній прорив. І, швидше за все, подібне буде в Європі незабаром.
Також провідні блокчейн-компанії почали наймати екс-чиновників і співробітників фінансових регуляторів для оптимізації своєї діяльності. Наприклад, в березні радником криптобіржі Binance був призначений колишній сенатор США від штату Монтана Макс Бокус. Знаковим є і перехід колишнього голови Комісії з товарних і сировинних ф’ючерсів (CFTC) Крістофер Джанкарло до Ради директорів блокчейн-платформи BlockFi. Такі дії свідчть про бажання компаній розвивати американський крипторинок.
Прогнози розвитку криптоіндустрії
В цілому, цифровізація способів оплати неминуча, як і глобальні зміни, що передрікаються футурологами — весь світ зміниться і «оцифрується».
У промисловості, авіа-технологіях, космічній галузі ми вже бачимо, як роботи і технології витісняють людей. Також і у фінансовій сфері: передові країни не хочуть втрачати прибуток і зі свого боку максимально швидко намагаються адаптувати законодавчі норми.
Але, я переконана, що для повномасштабної заміни класичних грошей потрібні кілька факторів: за ними має стояти щось реальне, технології повинні міцно увійти в повсякденне життя, а цифрові гроші повинні бути легко застосовні в повсякденному житті.
Поки жодна держава не готова відмовитися від ексклюзивного права емітувати банкноти. Можна сказати, що велика ймовірність того, що криптовалюти займуть нішу між золотом і класичними валютами: як інструментами для накопичення коштів і біржових операцій.
Так, 24 травня стало відомо, що засновник хедж-фонду Bridgewater Associates Рей Даліо володіє Bitcoin. За словами відомого інвестора, в нинішніх умовах головна криптовалюта виглядає більш привабливим засобом заощадження, ніж золото.
Того ж дня ще один великий гравець – Goldman Sachs визнав Bitcoin класом активів, який проходить фазу прийняття і вже почав формування відділу торгівлі криптовалютою.
У цифрових активів попереду довгий шлях становлення і формування зрозумілої і доступної екосистеми для ще більшого проникнення в офлайн.
Юлія Барабаш, керуючий партнер SBSB Fintech Lawyers
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас