Третина українців пенсійного віку у 2045 році не зможуть отримувати пенсії — прогноз Світового банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третина українців пенсійного віку у 2045 році не зможуть отримувати пенсії — прогноз Світового банку

Казна та Політика
9871
У 2045 році лише 70% українців пенсійного віку будуть охоплені пенсійним забезпеченням — переважно через недостатність необхідного стажу.
Про це свідчать результати моделювання пенсійної системи України на період до 2045 року, за умови, якщо вона залишиться такою ж, як зараз, повідомили у Міністерстві соціальної політики.
«Результати продемонстрували, що, якщо нічого не змінювати, не лише падатиме рівень заміщення пенсіями заробітку (до 20% до 2045 року) але і знижуватиметься охоплення пенсійним забезпеченням людей пенсійного віку (до 70% до 2045 року), переважно через недостатність необхідного стажу», — зазначили у Міністерстві.
Як наголосив старший економіст Світового банку Зоран Анушич, більшість країн, у яких накопичувальна система запроваджувалась на заміщення солідарної, стикнулись зі значними проблемами. Натомість більшість країн, які запровадили пенсійні накопичення як доповнення, а не заміщення солідарної системи, мають гарні результати, стійкіші пенсійні системи та вищі рівні пенсійного забезпечення людей.
У Мінсоцполітики додали, що цікавими висновками моделювання також стали наступні:
  • жінки більш дисципліновані у сплаті пенсійних внесків, аніж чоловіки;
  • ухиляння від сплати внесків відбувається, в першу чергу, за рахунок заниження зарплат, з яких сплачуються внески, а не за рахунок незадекларованої праці;
  • найменший рівень участі у сплаті внесків по вікових когортах серед молоді, яка ще здобуває освіту, та серед людей передпенсійного віку за рахунок більш раннього виходу на пенсію.

Довідка Finance.ua:

  • Світовий банк проведе експертизу законопроєктів у пенсійній сфері.
  • Міністерство соціальної політики планує завершити індексацію пенсій і переглянути частину виплат через збільшення прожиткового мінімуму. У жовтні очікується підвищення пенсій для пенсіонерів старше 75 років.
  • Пенсійний фонд України з 1 квітня почав застосовувати принцип екстериторіальності при опрацюванні заяв про призначення/перерахунки пенсій.
Як накопичити на пенсію? Як докупити страховий стаж до пенсії? Чи варто вкладати в НПФ? Відповіді на ці та інші питання про пенсії ви зможете знайти в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас