2 гектари землі кожному українцю: придуманий чиновниками самообман - голова МінАПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2 гектари землі кожному українцю: придуманий чиновниками самообман - голова МінАПК

Нерухомість
1871
Міністр агрополітики Роман Лещенко заявив, що норма про право кожного українця безкоштовно отримати 2 га землі є фікцією і обманом, на основі якого чиновники отримують корупційну ренту.
Про це він сказав в інтерв’ю Радіо НВ.
«Норма закону є, а реалізації практично немає з однієї простої причини: по 2 га для більш ніж 40 млн українців — це 80 млн га землі. У нас її просто фізично немає стільки. Цей самообман був придуманий безпосередньо чиновниками, щоб сформувати корупційну складову», — підкреслив Лещенко.
За його словами, чиновники кажуть українцям, які хочуть отримати землю, щоб вони оформляли землевпорядну документацію, а потім беруть хабарі за виділення землі.
За словами міністра, «за 20 років була сформована дуже чітка корупційна рента»: ввели землевпорядну експертизу, дозвільну документацію, численні довідки та дозволи. Для будь-яких дій, пов’язаних із землею, потрібна велика кількість різних документів.
«Кожен документ — це корупційна рента», — вважає Лещенко.
Він додав, що всю землю, яка була в розпорядженні Держгеокадастру, передали в комунальну власність.
«Якщо громада хоче надати землю під безкоштовну приватизацію, вона може це зробити двома третинами голосів від кількісного складу Ради, обраної народом», — пояснив він.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні з 1 липня планують відкрити ринок землі — парламент напередодні ухвалив один з останніх законопроєктів, необхідних для фіналу земельної реформи.
  • Зараз вартість одного гектара землі в Україні оцінюють у 30 тис. гривень. Але ціни можуть помітно зрости після відкриття ринку — поступово до 10−15 тис.євро за гектар, як у наших найближчих сусідів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас