Реєстрація дітей і отримання пенсій по-новому: чого чекати від реєстрації місця проживання онлайн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстрація дітей і отримання пенсій по-новому: чого чекати від реєстрації місця проживання онлайн

Казна та Політика
1476
До Верховної Ради надійшов законопроєкт № 5463, покликаний повністю змінити механізм реєстрації місця проживання в Україні.
Голова відомства Михайло Федоров розповів, що документ внесе зміни в більш ніж 20 різних законів і кодексів — Сімейний, Цивільний, про соціальне страхування, пенсійне забезпечення та ін.
За словами міністра цифрової трансформації, законопроєкт на рівні держави закріпить декларативну «прописку».
Голова Мінцифри також пообіцяв скасування «штампа в паспорті про прописку», відпаде потреба в довідці «форми 13» про підтвердження реєстрації місця проживання.
За його словами, до зареєстрованого місця проживання більше не буде прив’язано, наприклад, отримання пенсій. Тимчасово переміщені особи та ті, хто проживає на тимчасово окупованих територіях, теж зможуть оформляти документи, не прив’язуючись до місця реєстрації.
Думка експерта. Адвокат Іван Ліберман впевнений, що інститут реєстрації місця проживання потрібно вдосконалити, і вітав появу законопроєкту № 5463.
За його словами, згаданий проєкт закону просуне нормативну базу України «на кілька кроків вперед, але поки що не на 100%». Серед позитивних моментів він зазначив, по-перше, хороший контроль щодо захисту прав дітей. «Тут лад наводиться», — підкреслив адвокат.
По-друге, немає поділу за статтю — вказані просто «громадяни України».
«У чинному варіанті закону чоловіків кошмарили військкоматами, а жінки просто знімалися або ставилися на реєстрацію», — зазначив Іван Ліберман. Нова норма, звісно, не стосується пенсіонерів і дітей. А всі інші – матимуть кілька днів для того, щоб знятися з реєстрації в одному військкоматі і зареєструватися в іншому.
По-третє, скасовується величезна кількість непотрібних норм. Наприклад, вже не потрібно буде отримувати якісь довідки з РАГСу, «соцзабесу» і т. п.
«Всяка бюрократія зникає», — підкреслив адвокат, пов’язавши останній пункт з четвертою важливою зміною. Громадянам України у разі набрання чинності законопроєктом № 5463 не потрібно буде щось доводити державі.
Якщо потрібна буде інформація про дитину — коли вона народилася, наприклад — вже не потрібно буде викликати батька або матір, вимагати копію свідоцтва про народження. Вся ця та інша інформація вже є в держреєстрах.
При цьому він відзначив і негативний фактор.
«На жаль, ніде в законопроєкті не написано — принаймні я не знайшов у цьому документі – про те, що держава гарантує безпеку персональних даних і всієї інформації на кожну окрему особу», — підсумував адвокат.
Читайте важливі поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас