Едвард Дубинський: як компанія Tesla заробляє гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Едвард Дубинський: як компанія Tesla заробляє гроші

Фондовий ринок
1253
Минулого тижня виробник Tesla опублікував рекордний квартальний прибуток, перевершивши прогнози Волл-стріт.
Але більш пильний погляд показує, що її основний бізнес — а саме, виробництво автомобілів — був не єдиною історією. Можливо, саме після анонсу квартальних результатів акції Tesla впали на біржі.
Tesla повідомила про квартальний прибуток у розмірі $ 438 мільйонів, що є найвищим показником за всю історію компанії. Але фінансові маневри, якими займається Tesla, сильно прикрасили фінансові результати.
Квартальні результати Tesla ($)
Ось аналіз результатів за 1-й квартал 2021 року:
  • Tesla взяла частину своїх грошових запасів і вклала, з них суму $ 1,5 мільярда — в Bitcoin. Через те що ціна Bitcoin зросла, подальший продаж частини цієї позиції допомоіг Tesla сформувати чистий прибуток в $ 101 мільйон.
Фінансовий директор Tesla Зак Кіркхорн сказав: «Bitcoin виявився для нас хорошим рішенням, і компанія продовжить інвестувати в криптовалюту як місце для зберігання надлишкових грошових коштів».
  • Tesla також отримала виручку в $ 518 мільйонів (див. нижче) від продажу карбонових кредитів іншим автовиробникам. Для Tesla це постійне і високоприбуткове джерело доходів.
Квартальні доходи від продажу карбонових кредитів
Основний бізнес компанії Tesla — тобто виробництво і продаж автомобілів, рухається в правильному напрямку, але він продовжує стикатися з проблемами виробництва.
Постачання автомобілів досягли 184 тис. (перевершивши очікування), навіть незважаючи на те, що продажі автомобілів Model S і X впали перед оновленням модельного ряду.
Але Ілон Маск, генеральний директор Tesla, визнав, що проблеми з постачальниками запчастин — зокрема, глобальна нестача комп’ютерних мікросхем — призвели до «одних з найскладніших проблем ланцюжка поставок, з якими ми коли-небудь стикалися».
Реальна криза може настати в другому кварталі, тому добре, що у Tesla є інші джерела доходів, до яких можна вдатися.
Але головний висновок — який помітили і аналітики на Волл-стріт — це що Tesla сьогодні «виїжджає» не від свого основного бізнесу, який кульгає. А від побічних і незв’язаних напрямів — Bitcoin і продаж карбонових кредитів. Це насторожує.
Едвард Дубинський, інвестор і фінансист. Засновник і керівний партнер компанії Fintelect
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас