Мін’юст пропонує уряду запустити пілотний проект з автоматичного відкриття ФОП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін’юст пропонує уряду запустити пілотний проект з автоматичного відкриття ФОП

Казна та Політика
528
Кабінет міністрів підтримав постанову щодо реєстрації фізичної особи підприємця через портал “Дія”, без участі державного реєстратора.
Про це пише Судово-юридична газета.
Вніс на засідання Кабінету Міністрів 28 квітня проект Постанови про проведення чергового «пілотного проекту» міністр юстиції Денис Малюська.
“Цього разу ідея у тому, щоб протестувати систему автоматичного відкриття ФОП. Звісно, це не означає, що всім українцям відкриють ФОП проти їх волі, не поставивши до відома – мова лише про оптимізацію цього процесу. Проходитиме цей проект, відповідно до пропозицій міністерства, протягом двох років з моменту затвердження”, – ідеться в повідомленні.
Також зазначається, що з квітня 2020 року, коли було запроваджено послуги щодо відкриття ФОП через «Дію», українці з неабияким інтересом поставилися до такої можливості. Так, до лютого 2021 року через «Дію» було відкрито 93 тисячі ФОПів. Для порівняння, у паперовому вигляді подібними послугами скористалися 122 тисячі осіб.
Малюська наводить наступні потенційні вигоди такого регулювання:
  • зменшення адміністративного навантаження;
  • зменшення часу на отримання такої послуги, оскільки не буде потреби зайвий раз звертатися до державних органів;
  • усунення суб’єктивного фактору під час державної реєстрації і, як наслідок, зменшення кількості необґрунтованих відмов у державній реєстрації;
  • забезпечення скорочення тривалості реєстраційної процедури;
  • усунення корупційних складових, які можуть виникати при зверненні до державних органів для надання такої послуги у звичайному режимі;
  • зменшення кількості причин приходити у ЦНАП і, відповідно, зменшення черг.

Як закрити ФОП 💼

При цьому просто бути зареєстрованим у «Дії» для відкриття ФОП буде недостатньо. Для подання заяви заявник також повинен:
  • бути громадянином України;
  • бути повнолітнім;
  • мати повну цивільну правоздатність та дієздатність, реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • пройти автентифікацію у «Дії» з використанням кваліфікованого електронного підпису та підписати цим підписом заяву.
Після подання заяви жодної участі у подальшому процесі для заявника не передбачено. Але на те він і «пілотний проект», варто очікувати, що перший час у певній частині випадків щось йтиме не так, і заявникам доведеться робити все, як «у старі-добрі часи».

Довідка Finance.ua:

  • Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявляла, що при виході на пенсію ФОПи зможуть розраховувати лише на мінімальні виплати. За умови, що є стаж.
  • В Україні налічується 212 547 ФОПів, які працюють у сфері ІТ. За останній рік їх кількість збільшилася на 29 111 осіб або на 16%. Темпи приросту дещо впали, якщо порівнювати з 2018–2020 роками, коли кількість ФОПів в українському ІТ збільшувалася на 20–22% щороку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас