Зеленський анонсував виробництво в Україні новітніх ядерних реакторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський анонсував виробництво в Україні новітніх ядерних реакторів

Казна та Політика
2205
Українська держава працює над розвитком атомної галузі для забезпечення енергетичної безпеки та синхронізації національної енергетичної системи з енергосистемою Європейського Союзу. Серед іншого, країна має намір локалізувати технологічне виробництво для новітніх реакторів SMR-160.
Як повідомляє пресслужба Офісу президента, про це президент України Володимир Зеленський заявив під час зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі в Києві.
“Сьогодні я можу впевнено сказати, що Україна рішуче налаштована розвивати свою атомну енергетику”, – цитує пресслужба Зеленського.
Зокрема, він зазначив, що Україна планує перейти до використання новітніх ядерних реакторів, у тому числі малих модульних реакторів SMR-160, оскільки має на меті локалізувати технологічне виробництво для SMR-160 в Україні.
Президент назвав символічним відвідування Гроссі України в 35-ту річницю з дня аварії на Чорнобильській АЕС. Глава держави подякував МАГАТЕ і міжнародній спільноті за увагу до чорнобильської проблематики з перших днів трагедії на атомній станції, а також за підтримку в подоланні її наслідків.
«Це стосується не тільки реалізації проєктів технічної допомоги, а й обміну досвідом і знаннями. Хочу відзначити особливу роль знань в атомній енергетиці. Сьогодні наші експерти мають унікальний досвід у сфері ядерної безпеки та виведення ядерних об’єктів з експлуатації. Україна готова ділитися цими знаннями з МАГАТЕ, щоб подібні аварії більше ніколи не трапилися», – підкреслив Зеленський.
Він зазначив, що Чорнобильська катастрофа змінила уявлення про атомну енергетику в світі, а зараз Україна змінює уявлення про саму катастрофу. Українські фахівці намагаються дати нове життя Чорнобильській зоні, яка є унікальним об’єктом, де після техногенної катастрофи поступово відроджується природа. Президент висловив сподівання, що після завершення пандемії COVID-19 голова МАГАТЕ, а також вчені, екологи, історики та туристи з усього світу зможуть побачити її на власні очі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас