Як пандемія вплинула на споживче кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як пандемія вплинула на споживче кредитування

Кредит&Депозит
265
Українці суттєво знизили «апетити» у придбанні речей непершочергової необхідності та зосередилися на задоволенні основних потреб.
Про це розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.
«Це нормальна реакція у не дуже стабільній економіці, якою українська економіка є останні 30 років. Вона, як і державна політика, коливається або в один, або в інший бік. Економіка всі коливання дуже сильно відчуває, тому дуже багато людей має певне відношення до позик, кредитів, коли краще зібрати й після цього придбати те, що ти хочеш», — розповів Андрій Дубас.
Водночас експерт підкреслив, що в Європі та США інша ситуація з кредитуванням.
«Люди спокійно ставляться до довгострокових кредитів. Наприклад, в США чи Європі іпотека на 30 років — це абсолютно нормальне явище і люди планують свої доходи. Для них основна задача — це не втратити роботу, аби можна було сплачувати свої кредитні позики. Й отримати кредит в таких розвинутих економіках набагато простіше», — прокоментував Дубас.
За його словами, через пандемію багато людей втратили роботу або були змушені брати відпустки, що вплинуло на доходи. Зокрема, через це люди почали зменшувати витрати на другорядні речі.
«Щодо споживчого кредитування, то за останній рік дійсно є спад, оскільки зараз період невизначеності. Банки за 2020 рік показали прибуток. Звичайно, є диверсифікація таким чином, що якщо споживче кредитування падає, то банки розміщуються в інші інструменти доходів. Суттєво на банківську систему це не повпливало. Тим паче зараз є цікаві програми, які пропонує держава, наприклад, іпотека під 7%, кредити 5−7-9% для розвитку малого та середнього бізнесу. Цих програм раніше не було, і зараз багато банків до них долучаються», — розповів Дубас.
Експерт нагадав про те, що НБУ підвищив облікову ставку до 7,5% річних.
Дубас пояснив, що для економіки це, звісно, певні потрясіння, оскільки підняття облікової ставки потягне за собою і витрати по кредитах, але для споживачів-вкладників це буде й підняття рівня депозитів в гривні.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі ми відібрали в спеціальному сервісі.

Порівняти і підібрати кредит можна тут

За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас